259 четения

Продават имота на некоректен съсед, отказвал да плаща за поддръжка на блока

Даже и да не обитаваме жилище, сме длъжни да плащаме за поддръжка на сградата

 

ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ФАКТ ПЪРВИЯТ СЛУЧАЙ, ПРИ КОЙТО НЕКОРЕКТЕН КЪМ ОСТАНАЛИТЕ ОБИТАТЕЛИ НА БЛОКА КОМШИЯ ОСТАВА БЕЗ АПАРТАМЕНТ. След намесата на агенция „Домоуправител“ е стартирала публична продан на имот на ул. „Охрид“, чийто собственик е натрупал близо 4 хил. лв. задължения за поддръжка на общи части и ремонти на сградата, информира Христо Данов от агенцията, която предоставя популярната напоследък услуга – „служебен домоуправител“. „Става дума за неплатени вноски към блока и предвидени суми за ремонти, които не са издължавани. Оказа се, че същият човек има и други дългове към кредитни институции, а удовлетворението на всички кредитори, включително и на комшиите, ще бъде погасено с публична продан, насрочена съвсем скоро. Това е първият случай във Велико Търново, при който съседи дават на съд некоректен комшия и е последвала подобна мярка“, коментира Данов.

Професията на платения домоуправител става все по-популярна в региона. Над 100 сгради в старата столица я ползват, а вече към услугата прибягват и доста хора в Горна Оряховица и съседно Габрово.

ПЛАТЕНИЯТ ДОМОУПРАВИТЕЛ НЕ СЕ ВЛИЯЕ ОТ СЪСЕДСКИТЕ СПОРОВЕ И КОНФЛИКТИ И ВСИЧКИ ПРОБЛЕМИ, СВЪРЗАНИ СЪС СГРАДАТА, СЕ РЕШАВАТ ДОБРОВОЛНО ИЛИ ПРИНУДИТЕЛНО. „Правим договори за ремонти, събираме пари за общи части, занимаваме се даже с некоректни наематели на помещения на блока. В момента например за една от сградите във Велико Търново даваме на съд кабелен оператор, който е поставил антена на покрива й. Много е досадно да се събират пари и малцина вече искат да се занимават с това и да бъдат домоуправители или касиери на входа и да звънят по апартаментите. Тогава поемаме ние, а таксата е символична и обикновено е от 2 до 5 лв. над обичайната за входа, в зависимост от броя обитатели.“, разказва за една от най-необичайните професии, родена от новите времена, Христо Данов.

Според него при крайната мярка – комшия да бъде даден на съд заради некоректност от останалите, се стига след решение на Общото събрание. Съгласно Закона за етажната собственост пък всеки собственик на имот в сграда, в която има и други съсобственици, е длъжен да полага грижи за общите части и обичайното оправдание: „имам имот, но не живея там и не го ползвам“, не върви. Платените домоуправители се грижат и за наемането и оформянето на договори за строителство. За да се ремонтира стълбище например – цената с материалите е около 15 лв. на квадратен метър. Реконструкция на покрив пък излиза по 20 – 25 лв. Неотдавна заради провиснали улуци и опасни дървета от Агенция „Домоуправител“ са осигурявали даже вишка за сгради, вместо техните обитатели да се занимават с това.

Агенция „Домоуправител“ организира в старата столица първия семинар за служебни домоуправители, проблемите в междусъседските отношения и как да бъдат преодолени.

Събитието е насрочено за събота сутринта в Голямата зала на кметството.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка авторът

9 коментара за “Продават имота на некоректен съсед, отказвал да плаща за поддръжка на блока

 • 23.04.2019 в 10:09
  Permalink

  Поне името на момчето можеше да не бъркате… Христо ДанЕв е

  Отговор
 • 23.04.2019 в 13:41
  Permalink

  За съжаление в България няма друг начин да се управлява етажна собственост.Лошото е, че и професионалните домоуправители не си гледат работата и не спазват ЗУЕС.В нашия вход вече повече от 8 месеца има професионален домоуправител /ПД/, а няма правилник за вътрешния ред.По този има многонарушения на закона, а ПД си трае. Пимерно: По нахалните са завзели тъмните коридори от които се влиза в апартаментите им. Преградили са ги и са си направили допълнителни антрета. Почти на всеки етаж има малки стаички предназначени за чистач и тях са завзели. А ПД си траят.

  Отговор
 • 23.04.2019 в 15:07
  Permalink

  Естествено, че трябва да се плаща, дори и да не стъпва там. Кой да му поддържа собствеността.
  Публична продан + глоба поне 5000 лв. трябва да има за такива елементи.

  Отговор
  • 30.04.2019 в 10:10
   Permalink

   Kakva sobstvenost da mu poddurzha nqkoi si, edin metur pred vratata na apartamenta, na tezi koito ne zhiveqt tam shte zatrudnqt nqkogo da izmete bokluka, koyto ne e napravil otsustvashtiq li ?? !!

   Отговор
 • 23.04.2019 в 16:07
  Permalink

  Ох, ох, ох, ама поне тези суми за служебен домоуправител са разумни, или, ей тъй на – пишат ми някакви ми ти ремонти, и поддръжки и хонорари и други тем подобни, и накрая – 4000лв неплатени задължения, и чао жилище. Може момчето да протестира по този начин, защо да ми налагат услугите на професионалния домоуправител, може да не му е по джоба, за разлика от на съседите.

  Отговор
 • 24.04.2019 в 9:45
  Permalink

  Барем ризка да беше си сложило момчето и да беше извадило съдържимото от джоба си. Така прилича на чакащ профилактика пред вратата на ДПС (детска педагогическа стая)…

  Отговор
  • 24.04.2019 в 15:07
   Permalink

   наистина много калпава снимка

   Отговор
 • 24.04.2019 в 22:44
  Permalink

  Защо му взимат апартамента? Еми хубаво не е платил, може да не е съгласен да дава пари за тъпият блок или просто да незнае, че може да му вземат апартамента. Младите не мислят за такива работи – Домооправители. Мале. Защо не го пуснат под наем? За 200лв на месец примерен наем. за една година това прави 2400лв. Изгонете го за 2 години и нека пак да си се върне или да си го продаде и да се махне от там. Не го познавам момчето, виждал съм го, защото живеем в същия район. но това не е начина възрастните да наказват младите за техните грешки. Дано да му дадът остатъкът от сумата след тези 4000лв. А пича да се съвземе и да си хване бюджета под контрол!!!

  Отговор
 • 25.04.2019 в 3:53
  Permalink

  A horata, koito zhiveqt v chuzhbina i s godini ne si idvat v Bg , i kato se sluchi da si doydat, vidqt provisnalite paqzhini po cqloto antre na etazha si i razbitite kutii za tok i t.n. – te li shte sudqt tezi t.n. „Domoupraviteli“ spusnati ot nqkude i gledashti da vzemat nqkakvi pari po nqkakuv nachin ???
  Chakam kompetenten otgovor !!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!