Събуждането с мелодични песни ни вади по-бързо от сънливостта | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Събуждането с мелодични песни ни вади по-бързо от сънливостта

Публикувана на: 23.04.2019г. 236 прегледа

Австралийски учени установиха, че ако искаме да сме работоспособни, след като сме станали от сън, най-добре е да се събуждаме с мелодични и ритмични песни , а не с алармата от часовника, пише в. „Дейли мейл“.
Екипът на др. Стюарт Макфарлан от университета в Мелбърн препоръчва като най-удачни хитове от рода на „Good Vibrations“ на американската банда „Бийч бойс“ или „Close to Me“ на британците „Кюър“.
Класическата музика също не е за пренебрегване и инструментали като „Фюр Елизе“ на Бетовен или „Четирите годишни времена“ на Вивалди ще прекъснат съня ни по възможно най-благоприятния начин. Може да се събудим и със звуци от природата, но те обезателно трябва да съдържат пеене на птици.
Мнозина от нас се чувстват замаяни и дезориентирани, след като се събудят. Според австралийските учени тъй-наречената сънна инерция може да трае няколко секунди, минути, дори цели часове. Именно мелодичните песни пренастройват мозъка ни най-добре, за да не допуска той грешки, докато сме още сънливи.
Сънната инерция е много важна за някои отговорни професии, като тези на военните, на пилотите на самолети и на лекарите. При тези условия тяхното време за реакция се намалява значително. Чести са случаите на авиокатастрофи, когато капитанът поема руля веднага след като се е събудил и е сменил предишния първи пилот по време на полет.
Тестовете показаха, че събудилите се с мелодични композиции са изпитвали много по-ниски нива от сънна инерция, в сравнение с контролната група, която се е събуждала с традиционните часовникови аларми. Алармите временно изострят вниманието, докато хармоничните парчета го задържат за по-дълго и неутрализират сънната инерция.
Песните трябва да са мелодични, но и да съдържат ярко изразен ритмичен елемент – нещо твърде често срещано в поп музиката./Стоян Кирчев/

Източник: БТА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!