Търновски самодейци участваха в театрален фестивал за ценители | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Търновски самодейци участваха в театрален фестивал за ценители

Публикувана на: 23.04.2019г. 434 прегледа

АКТЬОРИТЕ ОТ ЛЮБИТЕЛСКАТА ТЕАТРАЛНА ТРУПА „ЖАР“ КЪМ НАЙ-МЛАДАТО ЧИТАЛИЩЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО „ПЛАМЪК – 2016“ УЧАСТВАХА В ПЪРВИЯ НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ЛЮБИТЕЛСКИТЕ ТЕАТРИ ЗА ЦЕНИТЕЛИ, който се провежда в Асеновград. Търновските артисти са били първите от избраните четири състава, които са представили спектакъла си „Бар „Роза и венец“ от Джон Пристли.

„Идеята на организаторите е в четири последователни петъка в Асеновград да се представят най-добрите четири самодейни театрални колектива. Подборът е направен от тях и е според представянето на артистите през цялата 2018 г.“, обясни председателят на читалището Пенко Пенков. И допълни, че повече от 200 души са гледали спектакъла на търновската трупа, с който е бил открит фестът.

С това заглавие артистите спечелиха през миналата година куп отличия от национални театрални прегледи. Имат награди като трупа, призове за спектакъл и индивидуални награди за водещи и поддържащи роли. Актрисата от търновския театър „Константин Кисимов“ Цанка Цанева е режисьор на спектакъла. Сега със самодейните артисти вече работи Мартина Атанасова. Тя също е любител театрал и е ръководител първо на детската трупа към читалището „Пламъче“.

Под режисурата на Мартина ще се появят и следващите две заглавия в афиша на читалището – „Ловецът на жирафи“ от Борис Априлов и първото представление на децата – „Добрата сполука“. Това ще бъде и театралният дебют на целия състав, който е сформиран само преди няколко месеца. В пиесата участват 10 деца на възраст от 6 до 11 г. На малчуганите помага и опитният вече Иван Данев, който е на 15 г. и играе в трупата на големите. Той влиза в ролята на магьосника Мерлин. В спектакъла на сцената се качва и режисьорката Мартина Атанасова.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!