martineli

martineli

Ученик от ПМГ влезе в топ 10 на младите информатици в България

ДЕСЕТОКЛАСНИКЪТ ОТ ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКАТА ГИМНАЗИЯ „ВАСИЛ ДРУМЕВ“ ДАНИЕЛ ТРОПОЛИНОВ ВЛЕЗЕ В ТОП 10 НА НАЙ-ДОБРИТЕ ИНФОРМАТИЦИ В БЪЛГАРИЯ. Той се класира осми в групата на учениците от 9 – 10 клас в Пролетните състезания по информатика. Домакин на националния турнир, десети по ред, и тази година беше ПМГ „Васил Друмев“ в старата столица.

Освен бъдещия информатик в надпреварата участва и Петър Бончев от 8-ми клас, който учи в профил „Хардуерни и софтуерни науки“. И двамата са ученици на Кинка Кирилова-Лупанова и Магдалена Чамурджиева и се подготвят по национална програма „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади”.

213 ученици от 12 области участваха в състезанието, което е част от програмата на Министерството на образованието и науката. Заради огромния брой желаещи момичета и момчета да премерят силите си по информатика в състезанието има квоти. Най-много участници – 74, идват от област София. От област Велико Търново участваха осем ученици – седем от ПМГ „Васил Друмев”и един от СУ „Емилиян Станев“.

Пролетните състезания по информатика във Велико Търново са етап от подготовката на учениците за участие в балканиадата по информатика, която тази година е в Гърция, за международната олимпиада в Азербайджан и за младежката европейска олимпиада в Словения.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *