35 години детска градина „Детски свят“ осигурява щастливо детство

Директор на забавачката е Дарина Тонкова, сега там ходят 140 хлапета

 

Детска градина „Детски свят“ в П. Тръмбеш тази година ще отпразнува своя 35-годишен юбилей от откриването си през септември 1984 г. Това ще стане с голям благотворителен концерт през май 2019 г. Забавачката има свое знаме, емблема и химн, с които утвърждава националното самочувствие. За пълноценна социална реализация на детето и развитие на способностите му се ползва и софтуерен пакет от мултимедийни ситуации и работа с интерактивна дъска във всяка възрастова група.

Директор от март 2009 година е Дарина Тонкова след спечелен конкурс. Тя е с 22-годишен стаж все в тази сфера. Преди това е ръководила и ДГ „Първи юни“ в с. Раданово. Госпожа Тонкова е с висше образование, магистър по предучилищна и начална училищна педагогика във ВТУ. Носител на първа професионална квалификационна степен по специалността. Избрана за директор на годината, има отличие „Неофит Рилски“. Същото отличие има и старши учителят Галя Николова.

Директорката има издадени над 20 публикации на педагогическа и методическа тематика. Омъжена, с две деца – син и дъщеря близнаци, на 32 години, с висше образование, които имат своята успешна професионална реализация в София. А от две години се радва и на внуче.

Днес в детската градина има 140 деца, разпределени в 5 върастови групи, всяка със свое име: „Пипи Дългото чорапче“, „Буратино“, „Мечо Пух“, „Мики Маус“, „Веселите лъвчета“. Две от тях – последните изброени, III и IV, са подготвителни групи с 5- и 6-годишни деца за първи клас. Сградата е санирана по проект, спечелен от Община Полски Тръмбеш. Детската градина печели и проект към национална програма „Оптимизация на училищната мрежа“ – модул „Оптимизиране на вътрешната структура на училищата и детските градини“ към МОН на стойност 20 310 лв. Сменена е подовата настилка в занималните с ламиниран паркет. Закупени са 50 броя детски маси за всички групи, физкултурни пособия и учебни материали. Занималните са оборудвани с интерактивни дъски за всяка възрастова група. Осветлението в сградата е с енергоспестяващи осветителни тела. Направен е ремонт на санитарните възли, като са монтирани нови моноблокове във всички групи. Сменени са всички смесителни батерии в умивалниците и сервизните помещения, за които бяха закупени и стерилизатори. Отоплението е с климатици и локално парно на газьол.

От 2015 година ДГ „Детски свят“ има видеонаблюдение, което обхваща цялата сграда, СОТ и Wi-Fi за персонала с образователна цел. Със средства от благотворителните концерти, които са традиция, са закупени нови кътове за игра, национални и сценични костюми за всички групи. Уредите за игра в дворното пространство са осигурени със собствени средства и дарения.

От есента на 2018 година функционира изградена със средства от бюджета на детската градина соларна инсталация за битова гореща вода и корекция на водопроводната инсталация от „Геосонда 90“ ЕООД. От ноември „Ивема Вижън“ ЕООД е подменила всички детски гардеробчета на децата, показни табла, детски пейки, радиаторни решетки в коридорите на съблекалните във всички групи.

От същата 2018 г. функционира електронна система за контрол на достъпа до входната врата и домофонна система с цел по-голяма сигурност на децата от фирма  „Артком“ ЕООД.

По проект в системата на предучилищното и училищното образование към МОН е спечелена стационарна интерактивна дъска и късофокусен мултимедиен прожектор като допълнение към изградения нов методичен кабинет за провеждане на методични обединения и квалификация на учителите.

По проект „Слънчеви деца“ е спечелена слънчева шатра за децата. Педагогическа практика „Утринна приказка“ е адаптационен психолого-педагогически и методически практико-приложен модел за съвместна работа на учители и представители на семейната общност в периода на постъпване на децата в детската градина. В този проект участват учители, директори, експерти по предучилищно възпитание от пет области. От всяка област са избрани по три детски градини, сред които от Търновска е градината в Полски Тръмбеш.

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.