34 четения

Мач между „виолетови ветерани“ за 100 години организиран футбол във В. Търново и 95 години „Етър“

С мач между ветерани на великотърновския футбол на 3 май на стадион „Ивайло“ ще бъдат отбелязани няколко паметни годишнини на играта в старата столица. Сили ще премерят отборът на Балъков от 1979 г., като в него ще се включат още Цанко Цветанов, Киряков, Митко Аврамов, Генчо Генчев, Георги Георгиев, Станислав Генчев и сборен тим от шампионските отбори на юношите на „Етър“ от 1987 и 1999 г., в който ще са Калоян Чакъров, Сашо Христов, Тодор Колев, Стефан Ангелов, Владимир Атанасов, Свилен Василев и др. Двата състава не са определени случайно. Преди 40 години Бала и компания печелят първите сребърни медали от първенството като детски отбор на „Етър“. Още няколко кръгли годишнини се навършват през 2019 г. Сто години организиран футбол в града, 50 г. от първото влизане в „А“ група, а на 3 май, в деня на мача, ще празнуваме и точно 50 години от паметната победа на „Етър“ над „Бенковски“ (Видин) през 1969 г., която му отваря пътя към първото влизане в „А“ група.

На днешния 24 април пък отбелязваме 95 години от основаването на „Етър“. През 1924 г. в сградата на тогавашната Девическа гимназия (сега Факултетът по изобразително изкуство в центъра) се свиква общо събрание на футболните деятели. Целта е съществуващите вече клубове в града да се обединят. Всички са „за”, а полемики предизвиква само името на бъдещия клуб – „Янтра”, „Орлов връх” или „Етър”. След горещи спорове надделява мнението клубът да бъде наречен на славянското име на р. Янтра.

През 2014 г. на сградата бе открита паметна плоча, на която на всеки 24 април вече се поставят цветя. И днес традицията ще бъде спазена от ръководството на клуба и феновете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!