Пейсмейкър без батерии беше тестван успешно при прасета

Пейсмейкър, който се захранва от ударите на сърцето, е тестван успешно при прасета, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. „Нейчър къмюникейшънс“.
Постижението открива пътя към „доживотни имланти“ за поддържане на сърдечния ритъм.
Стандартните пейсмейкъри, от които зависят милиони хора, разчитат на батерии с ограничен живот. Това налага множество интервенции за подмяната им.
Устройството, работещо без батерия и наречено симбиотичен сърдечен стимулатор, има за крайна цел да бъде „имплант за цял живот“, обясняват авторите на изследването Чжоу Ли от Китайската академия на науките и Чжун Лин Ван от Китайската академия на науките и Джорджийския технологичен институт.
Специалистите са демонстрирали при възрастни прасета, че разработената от тях система, състояща се от три части, е способна не само ефикасно да стимулира сърцето, но и да коригира смущения в сърдечния ритъм (синусова аритмия) и да предотвратява усложнения, които могат да причинят смърт.
Учените окачествяват новия пейсмейкър като усъвършенствана версия на самозахранващ се сърдечен стимулатор. Въпросната технология може да намери и други приложения, например в невронни стимулатори, автоматично презареждащи се сензори и „умни“ дрехи. /Елена Христова/

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.