Приложение Полски Тръмбеш

През май църквата ще отбележи някои от най-почитаните празници

На 3 май (през тази година Светли петък) ще отбележим празника на Пресвета Богородица – Живоприемни източник. Празникът Живоприемни източник, или по-точно Пресвета Богородица ­ Живоприемни източник, се отбелязва на Светли петък ­ първия петък след Възкресение Христово. Свързан е с „обновлението на храма на Пресвета Владичица и Богородица, който се намира вън от стените на Цариград, и се нарича „Живоприемен източник“, или още „Балъклъ“. Така е записано в началото на синаксара на празника. Празникът обаче има своята предистория, свързана с чудо, извършено от Божията Майка през V в. на мястото, където се намира и до днес изграденият през 1833-1835 г. храм „Живоприемен източник“. В гр. Дебелец, до Велико Търново, в центъра на градчето се намира прекрасен храм „Живоприемни източник“. Всяка година на този ден този храм отбелязва храмовия си празник със св. литургия и подобаващи духовни тържества.

На 5 май (през тази година 2 Неделя след Пасха) отбелязваме Томина неделя. През първата неделя след Великден честваме паметта на един от дванадесетте Христови ученици – св. апостол Тома. Апостолите му казали: „Видяхме Господа“, но той не искал да им повярва, докато сам не Го види с очите си и докато не попипа Неговите рани („Ако не видя на ръцете Му, раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата Му, няма да повярвам“).

На 6 май почитаме паметта на светия великомъченик Георги Победоносец. Този велик Христов мъченик живял и пострадал по времето на римския император Диоклетиан (284-305 г.). Още юноша, Георги постъпил на служба в императорската войска и едва 20-годишен достигнал до чин военен трибун (началник на легион). Понеже младият Георги бил наследил от покойната си майка голямо богатство, наредил робите да бъдат освободени, а имотът и парите раздадени на бедните. Така той се подготвил за велик подвиг в името на Господ Иисус Христос.

Явил се в двореца в Никомидия, столицата на тогавашна Витиния, и смело защитил християнската вяра. Заради твърдата му вяра бил подложен на различни мъчения, от тежки по-тежки: слагали огромен камък върху гърдите му; връзвали го гол на дървено колело с набити пирони; държали го три дни в яма с негасена вар; обували му железни нагорещени обуща и го карали да тича с тях; давали му да пие силни отрови. Благодарение на силната си вяра в Господ Иисус Христос, Георги понесъл стоически всички мъчения. Сам Господ Бог му се явил и само с допира на ръката Си излекувал раните му.

Мнозина, като видели твърдостта на Георги, веднага повярвали в Христа. Повярвала и Александра, съпругата на императора. Диоклетиан наредил и двамата да бъдат посечени с меч. По пътя към мястото на наказанието Александра припаднала и предала Богу дух. При вида на такава блажена смърт Георги прославил Бога и бодро продължил към своята Голгота. Когато стигнали на определеното място, мъченикът спокойно навел глава под меча на палача и бил обезглавен на 23 април 306 година.

На 9 май честваме паметта на светите Новоселски новомъченици. Тези Божии угодници са били избити през време на Априлското въстание в Новоселския манастир (днес в гр. Априлци). Те са свещениците Никола и Георги от Севлиево, монахините Сусана, София, Елисавета, Ефросиния, Христина, Калиста и Катерина, и миранката Сусана Чорбаджиева. Те бяха причислени в лика на светиите от Светия синод на Българската православна църква през 2011 г. заедно със светите Баташки мъченици.

На тази дата е неподвижният летен празник на св. Николай Мирликийски чудотворец, който се празнува особено тържествено в гр. Златарица (Еленска духовна околия).

На 11 май празнуваме паметта на светите равноапостолни славянобългарски просветители Кирил и Методий. Според пространните жития светите братя са родени в Солун – Методий около 815-816 г., а Константин-Кирил през 827 г. в семейството на византийския сановник Лъв – помощник-стратег на Солунската област. За майка им Мария се предполага, че е славянка. Методий е управител на област, населена със славяни. Константин завършва най-висшето училище – Магнаурската школа, където изучава елински изкуства: граматика, поезия, геометрия, диалектика и всички философски науки: риторика, аритметика, астрономия и пр. с най-добър успех. Като библиотекар на Патриаршеската библиотека в църквата „Св. София” и преподавател в Магнаурската школа Константин проявява блестящите си философски, ораторски и полемични способности, заради което е изпратен на духовна мисия при арабите (сарацините) в Багдадския халифат (850 г.). Към 855 г. в манастира „Полихрон” двамата братя сътворяват славянската азбука – глаголица, създават книжовна славянска лексика и започват превода на свещените книги. В основата на новия книжовен език лежи солунското българско наречие, което те познават отлично.

На 17 май честваме паметта на светите Баташки новомъченици. Светите Баташки новомъченици загинали мъченически за православната вяра по време на баташкото клане през пролетта на 1876 г. Историята е запазила само някои от имената на Баташките мъченици – това са зверски убитите местни свещеници Петър и Нейчо, великомъченикът Трендафил – жив опечен на клада, запазени са имената и на някои от избитите – Иван, Илия и други. Те бяха причислени в лика на светиите от Светия синод на Българската православна църква през 2011 г. заедно със светите Новоселски мъченици.

На 22 май през тази година честваме празника Преполовение. Този празник е средата на светата Петдесетница, разположен е между два големи празника – Великден и Петдесетница, и като че ли ги съединява в едно. На литургия се чете евангелие, което разказва как Христос дошъл в Иерусалим на празника Сукот (празник на шатрите). Този празник е памет за четиридесетгодишното странстване в пустинята на израелския народ и неговия живот в шатри. В последния ден на празника, който бил негова кулминация и затова се наричал велики, Христос произнесъл думите, които се споменават на този ден от църквата: „Който е жаден, да дойде при мен и пие”. С тези думи като че ли Христос говори на юдеите – вие празнувате празника на водата, която ви спасила някога в пустинята и която дава живот на всичко, което е на земята, но тази земна вода е само предобраз на истинската вода, на водата, която дава живот на всичко, която е на небето, и ето днес вече е настъпило времето да се изпълни предобразът на настоящия празник. Защото Аз Съм изпратения от Отец Месия, Аз ви донесох истинската вода – водата на Моето учение, водата на спасението и вечния живот. Затова елате при Мен и пийте от тази вода, защото за пиещия тя се превръща в неизчерпаем източник на всички дарове и Божии благословии…

На 5 май, на празника на Св. Ирина, в с. Хотница има храмов празник и ще бъде отслужена архиерейска св. литургия, предстоявана от Великотърновския митрополит Григорий.

Презвитера Моника Давидкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *