64 четения

Проф. Стоян Буров: „ВМРО води университета към служебен ректор”

КЪМ НАЗНАЧАВАНЕТО НА СЛУЖЕБЕН РЕКТОР НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ВОДЯТ ВУЗА ДЕЙСТВИЯТА НА СТУДЕНТИ ОТ СТУДЕНТСКИЯ СЪВЕТ, зад които стои една от управляващите партии. „Няма защо да премълчаваме факта, че всъщност политическата намеса е от страна на ВМРО. Случаят във Велико Търново е безпрецедентен и е време да прекратим тази ситуация“, заяви на пресконференция вчера зам.-ректорът на ВТУ проф. Стоян Буров, който е член и на Инициативния комитет, застанал зад кандидатурата на проф. Христо Бонджолов за ректор на вуза.

Проф. Буров и още 10 преподаватели, част от които и в момента на ръководни длъжности в университета, заявиха категоричната си подкрепа за настоящия ректор като най-достоен кандидат за идващите избори. Те застават и зад проф. Антоанета Анчева и проф. Живка Колева-Златева, които са кандидати за председател и зам.-председател на Общото събрание на университета. Инициативният комитет подкрепя и географа проф. Румен Янков като кандидат за председател на Контролната комисия.

Ще направим всичко възможно, за да проведем избори на 10 юни. Това е новата дата, на която Общото събрание на ВТУ трябва да гласува за ректор и ръководни органи. Вече е ясно, че избори на 20 май няма как да бъдат проведени, защото студентите отказаха да направят своите избори за нов Студентски съвет“, каза още проф. Буров.

Той е категоричен, че те не могат да прехвърлят членството си в друго Общо събрание, затова имат задължението да направят избори за нови представители в Общото събрание. Незаконно е те да настояват само за частични избори, които да допълнят квотата в Общото събрание, казва още зам.ректорът.

Мандатът на настоящото ректорско ръководство, както и на всички ръководни органи – Общо събрание, Академичен съвет, декани и ръководители на катедри изтича на 25 май. Два месеца след тази дата проф. Христо Бонджолов може да управлява ВТУ еднолично. След това трябва министърът на образованието да назначи служебен ректор. Той ще разполага с половин година, за да свика нови избори.

Всичко е борба за влияние. ВМРО се надява с политическото участие на зам.-министъра Петър Николов да опитат да назначат служебен ректор и да продължат да раздават парите на университета на група фирми, които всички знаят с кого са свързани, но това вече е работа на прокуратурата, не е моя“, сподели проф. Милко Палангурски, който също е част от Инициативния комитет, издигнал кандидатурата на настоящия ректор проф. Христо Бонджолов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Един коментар за “Проф. Стоян Буров: „ВМРО води университета към служебен ректор”

  • 24.04.2019 в 22:07
    Permalink

    Интересът клати феса, нали, ефендилер? Всички на снимката сте хора на сегашната власт. Ще я стискате тая власт, щото знаете как се придобива.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!