55 четения

Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна асоциация: „80 тона агнешко месо с неясни червени печати залива търговската мрежа”

80 тона агнешко месо от Македония с неясни червени печати, гарантиращи произхода и качеството му, заливат търговската мрежа у нас, заяви Симеон  Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Той изрази притеснение, че стоката може да е опасна за здравето на хората и призова Агенцията по безопасността на храните да си свърши работата.

„В две големи търговски вериги забелязахме агнешко месо с неясни печати, обозначаващи произхода му. От миналата година ние настоявахме да се създаде регулация, която информира потребителя какво месо си купува. Практиката бе да се внасят животни от Румъния, да се колят в български ферми и да излизат на пазара като българско месо. Това се промени, но веднага се появи нова лоша практика. Сигнализирахме Агенцията по безопасност на храните, защото това е заблуда на клиентите“, коментира Караколев.

По думите му общото количество на неотговарящото на законодателството месо у нас е 80 тона, а във Велико Търново се предлага в четири големи хипермаркета.

„Животните са отгледани и заклани в Македония, месото влиза в Гърция, преглежда се от гръцките санитарни власти и се внася в България. От днес насетне ще е пикът на консумация на агнешко, а Агенцията по безопасност на храните е проверила само два обекта. Имахме среща със земеделския министър и директора на Агенция по безопасност на храните, за да попитаме защо се проявава такъв двоен стандарт, който ще ощети хиляди български фермери“, подчерта Караколев.

„Не приемаме версията на Агенцията по безопасност на храните, че има етикет. Всеки може да залепи такъв. Има регламент и правила. Миналата година 4000 овце биха убити, защото такива са правилата. Ако Агенцията работи както трябва, това месо ще бъде възбранено, изследвано и ако се окаже годно – да се даде на социални домове, както си му е редът. Според нас просто ги е страх да не нарушат интересите и великденската кампания на търговските вериги“, заяви Караколев.

Цената на македонското агнешко е с 20% по-ниска от тази на българското, защото според него в югозападната ни съседка са в сила други регулации и е нормално стоката да е по-евтина.

В родните ферми, цените на дребно са в порядъка на 6 лв./кг живо тегло, търговците го изкупуват на едро за 4,50 – 5 лв./кг без ДДС, а в магазинната мрежа месото се продава в интервал от 13 – 18 лв./кг.

На пазара има 200 тона българско агнешко, обозначено със син печат.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна асоциация: „80 тона агнешко месо с неясни червени печати залива търговската мрежа”

  • 29.04.2019 в 9:42
    Permalink

    Има и агнешко от Нова Зеландия, заклано и замразено през 2017-та, с годност до 2020г.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *