Американски учени преобразуват мозъчни импулси в реч чрез виртуален гласов апарат | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Американски учени преобразуват мозъчни импулси в реч чрез виртуален гласов апарат

Публикувана на: 25.04.2019г. 524 прегледа

Учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско разработват начин за преобразуване на мозъчните сигнали в компютърно синтезирана реч чрез виртуален гласов апарат, предаде Ройтерс.
С помощта на електроди, имплантирани в речевите центрове на мозъка на петима доброволци, учените успели да декодират сигналите и да ги превърнат в компютърно-симулирана реч. Виртуалният гласов апарат – устни, челюсти, език и ларинкс – преобразувал мозъчните сигнали на всеки участник в реч. Оказало се, че по-дълги звуци като „ш“ се синтезират по-лесно, отколкото билабиални звуци като „б“ и „п“. Директното декодиране на мозъчните сигнали, без посредничеството на компютърния гласов синтезатор се оказало неуспешно.
Речта от синтезатора била разбираема, но понякога разпокъсана. С усъвършенстване на алгоритъма, учените смятат, че ще успеят да получат по-естествена и разбираема реч.
Петимата доброволци можели да говорят. Те трябвало да четат на глас. Те били поканени за участие в изследването, защото страдали от епилепсия, а и без това временно щели да им бъдат имплантирани електроди, за да се установи кой център в мозъка е засегнат.
Предстои изследване за тестване на същата технология при пациенти, които не могат да говорят.
С друга технология за проследяване на очите и лицевите мускули също може да се синтезира реч, но много бавно – около 10 думи в минута, докато естествената реч е 100-150 думи в минута.
„Малко от нас действително знаят какво става с устата при говор. Мозъкът предава мисълта, която искаме да кажем, и я превръща в движения на гласовия апарат, и точно тях се опитваме да декодираме,“ каза неврохирургът Едуард Чанг – автор на изследването, публикувано в сп. Nature. /Искра Добрева/

Източник: БТА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!