Българско зелено сирене ще бъде представено на Осмия национален събор на овцевъдите | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Българско зелено сирене ще бъде представено на Осмия национален събор на овцевъдите

Публикувана на: 25.04.2019г. 1212 прегледа

Край Петропавловския манастир ще дойдат над 200 изложители и фермери от 17 държави

 

Уникалното българско зелено сирене „Черни Вит“ ще бъде представено на предстоящото издание на Осмия национален събор на овцевъдите, който ще се проведе от 10 до 12 май край Петропавловския манастир. Млечният продукт е характерен само за района на Тетевенския Балкан, където заради влажността и специфичния климат развива плесен по естествен път. Освен него посетителите ще могат да дегустират още десетки родни млечни и месни деликатеси, да се насладят на богата фолклорна програма, изкуството на сръчни занаятчии и да се забавляват с множество други атракции. Форумът се организира от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация с подкрепата на министерството на земеделието и храните, общините Лясковец, Горна Оряховица и Велико Търново.

Съборът ще премине под мотото „Български храни от български суровини“ и има за цел да насърчи потреблението на овчи и кози продукти.

Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, увери, че организаторите правят опити да привлекат производители на уникалното за страната ни зелено сирене, което е и единственото плесенно сирене на Балканите, но още не са готови партидите, тъй като то зрее дълго време.

Форумът ще се шири на терен от 140 дка, а на две специално изградени сцени ще се изявят десетки фолклорни състави. Те ще се надпяват в традиционния конкурс „Заблеяло ми агънце“. Шатра от 1300 кв. м ще побере различни породи овце и кози. Над 200 изложители ще представят продукцията си, а чуждестранното участие включва представителите на браншови организации от Азербайджан, Армения, Албания, Босна и Херцеговина, Великобритания, Испания, Франция, Литва и други страни.

И тази година фермери ще премерят сили в състезания по доене и стрижба на овце. Ще има надпревари за теглене на товари от коне тежковози и търсене на най-тежък коч и пръч.

Организирана е изложба на над 16 породи овце, 8 породи млечни кози, различни видове пастирски и овчарски кучета.

60 майстори от цялата страна ще демонстрират занаятите си, а в рамките на събора ще има и мобилна музейна експозиция, включваща автентични народни носии и обичаите от старите женски седянки.

Кулинарното шоу „В търсене на изгубения вкус“ този път няма да е на Ути Бъчваров. Неговата роля поема овцевъдът Димитър Вършилов от село Брестник, който през 2014 година представи как се прави агнешко в трап.

На събора ще има концерт на оркестър „101 каба гайди“, пресъздаване на древни бойни изкуства от прабългарската школа „Бага-Тур“, нестинари и хоротека.

За удобство на посетителите ще има обособена зона за паркиране на 5000 автомобила, а във връзка с безопасността движението на колите ще е еднопосочно от Арбанаси и Велико Търново към Петропавловския манастир и Лясковец. През трите дни ще има и временна автобусна линия, която ще кара лясковчани директно до събитието.

Началото на събора е насрочено за 11:00 часа на 10 май.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Коментари за "Българско зелено сирене ще бъде представено на Осмия национален събор на овцевъдите"

  • 25.04.2019 в 19:53

    Трябва да бъдем заедно и да се поддържаме, помагаме да стимулираме производителите и ги насърчаваме. Купувайте само Българското. И вие производители правете го така, че да сте горди, когато го продавате. Стига с измамите.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!