Ето защо не трябва да пием вода от бутилка | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Ето защо не трябва да пием вода от бутилка

Публикувана на: 25.04.2019г. 1176 прегледа

Трябва да избягвате питейната вода, оставена отворена за дълго време

Ние всички се опитваме да пием повече вода.Затова винаги вземаме една бутилка за разходка или изсипваме чаша вода и я носим със себе си в спалнята, за да не забравим да я пием веднага на сутринта. В този случай никой не мисли дали е безопасно.

Така че, възможно ли е да се пие вода, която е останала цяла нощ или е оставена в колата няколко дни? Вероятно сте се сблъскали с факта, че сте взели обикновена бутилка вода, която е лежала в чантата, например от последната тренировка във фитнеса, и след като сте пили малко, вкусвате промените, които са настъпили в нея. Или пък ако сте пили вода от чаша, която цял ден е стояла на шкафа, също ви е станало неприятно от нейните вкусови качества.

Основната причина за това явление е въглеродният диоксид. Когато оставите чаша вода за 12 часа, въглеродният диоксид във въздуха започва да се смесва с нея.

Това намалява рН на водата и й придава неприятен вкус. Но не заради това водата е станала негодна за пиене. Експертите твърдят, че обикновената чешмяна вода е безопасна за употреба в продължение на шест месеца. Въпреки това, след 6 месеца, хлорът във водата е разпръснат до такава степен, че бактериите започват да покълват в нея и се появяват водорасли.

Вода в чаша

Освен това е по-добре да не се пие вода, която е стояла в отворен съд за дълго време. Трябва да избягвате питейната вода, оставена отворена за дълго време. Дори и за една нощ, тя може да стане опасна за пиене, защото дори не знаете колко бактерии, прах, отломки и други микроскопични частици биха могли да попаднат в нея.

Резултат с изображение за пийте вода

Бутилирана вода

Не трябва да пиете водата, оставена в бутилката за дълго време, особено ако пиете директно от гърлото. На вътрешната повърхност на бутилката остава мъртва кожа, прах и пот, покриващи кожата на човек, който в крайна сметка се смесва с водата. Освен това слюнката, която попада във водата, може да я насити с бактерии. Ако оставите бутилката, с която пиете дълго време, бактериите ще започнат да се размножават във водата. Следователно, употребата може да доведе до възникване на здравословни проблеми. Не по-малко опасно е да се споделя вода с друг човек, тъй като не е известно дали той е носител на опасни инфекции.

Вода в колата

Вода, която сте забравили през целия ден в колата, по-добре е да не се пие, пише zdrave.to. Тъй като нагрятата вода на слънце насърчава растежа на бактериите. Освен това бутилките са направени от такъв материал, който при нагряване може да освободи опасни химикали, които да се смесят с водата.

Източник: marica.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!