Инспекцията по труда спря използването на 3 скелета по обектите в региона | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Инспекцията по труда спря използването на 3 скелета по обектите в региона

Публикувана на: 25.04.2019г. 1332 прегледа

От 50 до 500 лв., ако работиш на строеж без каска, вече има глобени

 

ОБЛАСТНАТА ИНСПЕКЦИЯ ПО ТРУДА ПРАВИ МАСИРАНИ ПРОВЕРКИ ЗА РАБОТНО ОБЛЕКЛО И ЛИЧНИ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА, ОСОБЕНО ЗА РАБОТЕЩИ НА ОТКРИТО И СРЕД ХОРА, информира шефката на ведомството инж. Невена Стефанова. Според нея санкцията за работещ без каска например е от 50 до 500 лв. и вече има доста санкционирани строители. В случай че фирмата, която е наела човека, не му е предоставила каска и облекло, тя отнася от 1500 до 10 хил. лв. санкция, уточни Стефанова. От Инспекцията са спрели и три скелета, които не са били обезопасени и отговарящи на техническите изисквания за експлоатация. Ведомството се е намесило и по случаите с неиздължени заплати в горнооряховското предприятие „Складова техника“, а появата на трудовите инспектори е довела до изчистване на задълженията към персонала.

Само за последния месец длъжностните лица са проверили 118 предприятия в цялата Великотърновска област. В тях са засечени 438 нарушения, като основно те са били по Закона за здравословните и безопасни условия на труд, трудови договори, маскирани като граждански и неспазване на режимите за почивки и отпуски. Съставени са 24 акта на работодатели, обобщи инж. Невена Стефанова. През март Инспекцията по труда е установила забавянето на заплати за над 50 хил. лв. Фирмите, които са го допуснали, са под мониторинг, а болшинството от тях вече са започнали да се издължават.

С. МАРИНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

 

 

loading...

Коментари за "Инспекцията по труда спря използването на 3 скелета по обектите в региона"

 • 25.04.2019 в 14:02

  Това хвалба ли е или за това вземат заплати от държавата?

  Отговор
 • 25.04.2019 в 14:05

  Това хвалба ли е или за тази работа им плаща държавата?

  Отговор
 • 29.04.2019 в 9:46

  Ако инспектират качествено всеки ден биха налагали подобни наказания и това не би било новина.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!