martineli

martineli

Пасифлора – красива билка за десетки болежки

Красивото цвете помага при депресия, гъбички, мозъчни и сърдечни проблеми

Пасифлора е красиво цвете и същевременно лековито растение. Настойките от нея упражняват антисептично, противогъбично и спазмолитично действие. Използва се за лечение при нарушени функции на сърдечносъдовата система, както и при астматични пристъпи. Препаратите тип пасифлора се прилагат при нервно-вегетативна дистония, страхови неврози, депресивни състояния. При сърдечносъдови заболявания се използват продукти с пасифлора и глог.

Лечебното растение е препоръчвано и при болни със

съдови заболявания на главния мозък

– атеросклероза, тромбоза и пр. То помага при посттравматични енцефалопатии, постконтузионен синдром, постгрипозни състояния, при вегетативни нарушения в климакса и др.

За приготвянето на запарка е необходима чаена лъжичка сушен цвят. Заливаме материала с 300 мл вряла вода, захлупваме съда и оставяме за десетина минути. След това прецеждаме и пием на глътки. Чаят се приема вечер, един – два часа преди сън. Това помага да се отпуснем и успокоим, да заспим по-лесно и сънят ни да е спокоен.

Пасифлората успешно се включва и в програми

за редукция на теглото.

За отслабването е полезен чай с хибискус, лайка и пасифлора, като очакваният резултат е освобождаване от излишните течности, балансиране здравето на чревния тракт, прекратяване на неприятното подуване на корема. За този чай са достатъчни по една супена лъжица от трите билки в изсушен вид. Заливаме билковата смес с литър вряла вода, след 10 минути прецеждаме и пием на глътки.

Както всяко лечебно растение, и това си има противопоказания за прилагане. Така например в повечето случаи не бива да се прилага системно по-дълго от два месеца. При предозиране се проявяват странични ефекти като световъртеж, обърканост на мислите, сънливост, гадене и повръщане.

Някои от сортовете пасифлора имат ядивни плодове – те са вече познатата ни екзотична маракуя. В тези плодове има

високо съдържание на витамините А и С,

всички витамини от група В, включително редкият В3 – ниацин. Качествата на тези плодове са известни от древността на индианските племена; използвани са и като храна, и като лекарство. Плодовете на ядливата пасифлора лекуват кашлица и сърце. Те съдържат пасифлорин, компонент с меко успокояващо действие. В Южна Америка традиционно на превъзбудените деца се дава сок от маракуя вечер, преди сън.

Пасифлората е странно и красиво цвете, а съцветията на всеки вид са уникални. Именно тяхната форма е подтикнала преди столетия християнски мисионери в Южна Америка да изберат необичайното име passiflora за растението. По форма цветовете напомнят стигмати – раните, които се появяват мистериозно по телата на вярващи на същите места, където са били и раните на разпънатия Исус Христос. Друго популярно название на растението, пак по същата причина, е “страстниче”.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *