Преди Великден: Опасни ли са съставките на боите? | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Преди Великден: Опасни ли са съставките на боите?

Публикувана на: 25.04.2019г. 600 прегледа

С наближаването на Великден все повече семейства се подготвят за боядисването на яйца. Много от багрилата, продаващи се по магазините, съдържат опасни химикали и Е-та, които се отразяват отрицателно на нашето здраве. Можем ли да се ориентираме по цветовете на боите и защо подобно на светофарния принцип червеното означава опасност, а зеленото точно обратното, разкрива проф. Донка Байкова.

„Купих поредните бои за оцветяване на яйцата, нещата не са много променени с изключение на това, че фирмите са използвали малко по-малко цветове като са направили комбинациите за постигане на други цветове сами… По този начин са намалили броя на Е-тата“, посочва пред  специалистът по хранене и диетика.

„Аз съм удивена защо не използват куркумин, Е 101, което е рибофлавин. Това са по-безопасни бои“ и уточни, че най-вероятно те са по-скъпи, защото имат натурален произход“.
По думите на проф. Байкова, тартразинът в някои бои може да доведе до астма, кожни проблеми, главоболие, нарушение на нервната система и психиката, хиперактивност и мигрена. „Има лица, които са чувствителни към салициловата киселина и не трябва да го използват. Хората станаха доста чувствителни. Има и гадене и повръщане“, изтъкна тя.

Специалистът препоръча хората с кожни обриви и астматични пристъпи да не използват бои с оцветителя Е 110.

Лекарят предупреди да не боядисваме счупените яйца, а само здравите, за да избегнем проблеми. „Боядисването да стане на цели яйца, докато са топли, ако все пак между порите влезе, оцветената част на белтъка да се изреже“, допълни проф. Байкова. Тя е категорична, че при по-чувствителните хора са възможни странични реакции от консумацията на яйца.

Що се отнася до козунаците на пазара, тя обясни, че е по-добре да търсим по-високата цена, която може да ни донесе по-добро качество на продукта.

Източник: tialoto.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!