Проф. Мариела Модева: "Българските граждани трябва да имат своя силен, смел и справедлив глас в Европа" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Проф. Мариела Модева: „Българските граждани трябва да имат своя силен, смел и справедлив глас в Европа“

Публикувана на: 25.04.2019г. 839 прегледа

„КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО НА СТРАНАТА Е НАЙ-ПРЯКАТА ВРЪЗКА НА БЪЛГАРИЯ С ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ. Имаме поводи да се гордеем с това, което притежаваме, с културните институти, които са нашата памет, с книжовното си наследство, с хората, които съхраняват това наследство. Но това, което ни липсва, е осмислянето на възможността чрез присъствие в Европейския парламент ние да спомагаме именно това културно наследство да бъде популяризирано и финансирано“, каза проф. Мариела Модева, която е кандидат за евродепутат от листата на „БСП за България“. Миналия ден тя гостува във Велико Търново и в областта, срещна се с представители на настоятелството на читалище „Надежда 1869“ и участва в дискусия, посветена на образованието и културата в дискусионен клуб „Димитър Благоев – Никола Габровски“. Проф. Модева е завършила културология в СУ „Св. Климент Охридски“. Зам.- директор е на Института по лидерство в Университета по библиотекознание и информационни технологии.
„В голяма част от европейските програми има предвидени средства за културното наследство – „Региони в растеж“, програмата за трансгранично сътрудничество също е вариант. Велико Търново би могло да участва и в програми, свързани с реализация на Дунавската стратегия, в програми за научни изследвания като „Хоризонт 2020“, в Програмата за развитие на селските райони за по-малките общини и аз мисля, че абсолютно е възможно бъдещите български евродепутати да защитават интересите на страната ни в областта на културата, участвайки във всички възможни формати по линия на законодателните, бюджетните и надзорни функции на Европейския парламент“, обясни пред настоятелството на читалище „Надежда“ проф. Модева.

Арх. Донка Колева, председател на Управителния съвет на читалищното настоятелство, представи пред проф. Модева програмата, с която читалището чества 150 г. от основаването си, и разказа на госта си за най-интересните старопечатни и ръкописни книги, които институцията съхранява.

В срещата с проф. Модева участваха народните представители от „БСП за България“ Весела Лечева и Валентин Ламбев.

 

 

 

„Българските граждани трябва да имат своя силен, смел и справедлив глас в Европа“, заяви при срещата си с граждани на Стражица проф. Мариела Модева от БСП.

„Всеки един българин трябва да осъзнае, че на тези избори ще се дава оценка за одобрението на националните политики и заявка за различен модел на Европа“, каза гостът. Тя припомни статистиката, която сочи, че България по повечето критерии е на последно място в ЕС. „Малка група хора са поставили във властта абсолютни пречки пред свободната инициатива и пред възможността младите хора да бъдат предприемачи, да се развиват в страната. Затова я напускат. Страната е водена към авторитаризъм“, каза проф. Модева.

 

Арх. Донка Колева, проф. Мариела Модева и народните представители Весела Лечева и Валентин Ламбев

 

 

 

Проф. Румен Гечев: „Десните управления в Европа я отклониха от нейния социален път“

 

„Десните управления в Европа я отклониха от нейния социален път в посока на неолиберални идеи, които правят богатите по-богати, а бедните – по-бедни. Хората се съпротивляват срещу това чрез движения като „жълтите жилетки“. Искаме чрез по-голямо представителство в ЕС социалистическите и социадемократическите партии да върнат Европа в руслото на социалната справедливост“, това каза в Горна Оряховица проф. Румен Гечев.

Бившият вицепремиер очерта алтернативата за България – да произвежда и да генерира инвестиции, които да създават работни места и да се развиваме като другите страни. „Ние искаме да се задълбочи сътрудничеството в Европа. Ние искаме реиндустриализация в България, но при нови условия – по-големи инвестиции от ЕС, стиковане между външната политика на ЕС и на България за стимулиране на българския бизнес. Ние сме против Европа да произнася антируски заклинания, които да изпълняваме ние, а те да си развиват бизнеса с Русия за наша сметка. Това зависи от българското правителство и от българските депутати в Брюксел“, каза проф. Гечев. Според него спечелването на изборите означава, че българският народ ще покаже червен картон на управляващите.

На срещата народният представител Явор Божанков посочи, че не са изключени опити за манипулиране на изборите, но „са сбъркали народа, годината и държавата. Насреща си ГЕРБ имат една партия, която няма да им позволи поредната изборна манипулация. В област Велико Търново БСП е първа политическа сила, който резултат трябва да надградим на предстоящите избори“.

 

loading...

Коментари за "Проф. Мариела Модева: „Българските граждани трябва да имат своя силен, смел и справедлив глас в Европа“"

  • 26.04.2019 в 22:12

    Хем от БСП, хем и от Библиотекарския ДС!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!