Третокурсникът от ВТУ Радослав Косев спечели състезанието "Китайски езиков мост" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Третокурсникът от ВТУ Радослав Косев спечели състезанието „Китайски езиков мост“

Публикувана на: 25.04.2019г. 775 прегледа

ТРЕТОКУРСНИКЪТ ОТ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ РАДОСЛАВ КОСЕВ СПЕЧЕЛИ ПЪРВО МЯСТО в международното състезание за владеене на китайски език „Китайски езиков мост“, чиито домакини тази година бяха Великотърновският университет и институт „Конфуций“. Радослав учи приложна лингвистика с английски и китайски и вече е бил на специализация в Китай. За една година той е успял да усъвършенства китайския си език в Тиендзин, казва директорът на институт „Конфуций“ доц. Искра Генчева-Мандова и уточнява, че Радослав е вече четвъртият студент на търновския вуз, който става победител в националния кръг на състезанието. На второ място журито е класирало студентка от Софийския университет.

В XVIII международно състезание „Китайски езиков мост“ са участвали студенти от СУ „Св. Климент Охридски“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

Ден след студентите своите умения във владеенето на китайски език са показали и ученици от Русе, София и Стара Загора, които изучават китайски интензивно като първи чужд език в гимназиален етап. Победители са станали възпитаниците на СУ „Васил Левски“ в Русе, където институт „Конфуций“ има изградена класна стая.

Спечелилите първо място участници заминават за Китай, за да участват в следващите кръгове на състезанието и да мерят сили с първенците от всички държави, където се провежда състезанието. Освен това победителите имат право да се обучават безплатно за един семестър в университет по избор в Китай.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!