Търновско семейство ще пресъздаде родните традиции за Великден в САЩ | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Търновско семейство ще пресъздаде родните традиции за Великден в САЩ

Публикувана на: 25.04.2019г. 1690 прегледа

2-годишната Евелин ще боядисва яйца и ще носи българска народна носия

 

На хиляди километри от родното място едно търновско семейство ще отбележи светлия християнски празник Великден, както повелява обичаят. Ще има шарени яйца, козунак, агнешко и всичко характерно за Възкресение Христово. Точно в 0:00 часа членовете на семейството ще запалят свещ в българската църква в Чикаго „Св. София“ и ще се помолят за здраве.

Фамилията променя коловоза на живота си през 2014 година. Тогава печели зелена карта и заминава за САЩ.

„С родителите ми пристигнахме на 7 юли 2014 година. Чикаго е втората България, пълно е с наши сънародници и това ни помогна да преживеем по-лесно промяната и бързо да се адаптираме на новото място. Установихме се и с течение на времето свикнахме напълно с мястото. Тук се запознах със съпруга ми, създадохме семейство и на 22 ноември 2016 година се роди дъщеричката ни Евелин“, разказа най-младият представител на семейството – Аннабел Хермансен.

23-годишната търновка е завършила профил немски с английски език в Езикова гимназия „Проф. Д-р Асен Златаров“ в старата столица и лингвистичната й подготовка помогнала да комуникира свободно зад океана. Още тогава започнала работа в сферата на транспортните услуги и днес вече е главен мениджър.

„Със съпруга ми имаме собствено уютно жилище.Това ни задържа в Америка. Започнахме да градим бизнес и засега ни се получава. Когато се изморим от дългата зима в Чикаго отиваме на някое по-топло и екзотично място да презаредим батериите и се връщаме с нови сили! А за Евелин се стараем да създадем едно позитивно детство и времето ще покаже как тя ще се развие занапред“, заяви Аннабел.

Младата жена сподели, че винаги за големите празници у тях се прокрадва чувство на носталгия към България. За да почувстват обаче и те магията на Великден, допринасят много фактори и най-вече десетки български магазини и заведения, в които се предлагат автентични за страната ни стоки. Понякога пък на гости им идва баба, която омесва собственоръчно пухкави козунаци и погачи.

„Аз съм доста натоварена в ежедневието си и тази година ще заложа на купения козунак, което не означава, че ще е нискокачествен. Напротив, тук има много български жени, който се грижат за нашите празнични погачи и всъщност това им е бизнесът“, обясни търновката.

Най-забавният момент от подготовката пък несъмнено ще е оцветяването на яйцата. Ключова роля ще е поверена на 2-годишната Евелин, която ще бъде облечена в народна носия“, заяви Аннабел.

Тя подчерта, че няма да пропуснат да отидат и на църква. Ще запалят свещ в чикагския храм „Св. София“ , в който се венчали със съпруга й.

Нашенката разказа, че има разлика между отбелязването на Великден в България и в САЩ.

„Тази година празникът за американците беше на 21 април. Децата ходят по къщите да събират пластмасови яйца, пълни с лакомства, и им се подаряват специални кошнички. Тук не похапват козунак, а пайове“, обясни Аннабел.

Според нея обаче най-важното е, че цялото семейство ще бъде заедно и ще предаде традицията на малката Евелин.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!