„Механични дървета“ ще прочистват въздуха от въглероден диоксид

Могат ли „механични дървета“ да се окажат търсения лек за климатичните промени? Компания със седалище в Дъблин, Ирландия, планира да издигне в САЩ подобни съоръжения, които да улавят въглеродния диоксид директно от въздуха, предаде Ройтерс.
След успешен тест в Аризона компанията „Силикон Кингдъм Холдингс“ планира в рамките на една година да изгради 1200 прочистващи въздуха метални колони. Създателите на технологията виждат в нея по-евтина алтернатива на настоящите комерсиални методи.
„Трябва да осъзнаем как да действаме, за да си осигурим безопасен климат“, казва изобретателят на технологията Клаус Лакнер от университета на Аризона, САЩ.
Специалистите очакват в рамките на 2-годишния пилотен проект, който вероятно ще бъде осъществен в Калифорния, да бъдат улавяни около 36 500 метрични тона въглероден диоксид годишно. Количеството се равнява на годишните въглеродни емисии от около 8000 автомобила.
От компанията наричат съоръженията си „механични дървета“, тъй като са високи, стройни и абсорбират въглероден диоксид подобно на истинските. Устройствата са оборудвани с наподобяващи филтри компоненти, които извличат газа директно от въздуха.
Директното извличане на въглероден диоксид набира сила. В миналогодишен доклад на ООН беше отбелязано, че вероятно това е необходимата технология за поддържането на глобалните температури под катастрофални нива. В тази сфера обаче комерсиалните „играчи“ все още са само „една шепа“, отбелязва Дженифър Устър от Политехническия институт в Устър, Масачузетс в придружаващ публикацията коментар. /Елена Христова/

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *