Доколко микровълновата печка е вредна?

Микровълновата печка е помощник в кухнята. Тя пести много време. Доколко опасно обаче е излъчването от нея за здравето на човека?

Действително ли може да провокира развитие на онкологични болести?

Статистика сочи, че почти 2/3 от европейските семейства разполагат с микровълнова печка. Нито едно от тях не планира да се отказва от нея, макар и да не отпада темата за опасностите, които вероятно тя може да крие.

При това много микровълнови печки обединяват различни функции за приготвяне на храна и служат като аерофритюрници, уреди на пара, грилове и т.н. Това ги прави универсални и удобни за кулинарни задачи.

Използването на микровълнова печка е свързано със спазването на правила за безопасност. При всички електроуреди е така.

Знаем, че в процеса на производство се замерва въздействието на уреда върху всичко, което се намира в непосредствена близост до него. Особено внимание се отделя на затварянето на вратата на печката и целостта на корпуса й. Именно там може да се случи проникване на излъчване навън.

По време на тестове на различни микровълнови печки е установено наличие на лъчение не по-голямо от 1% на разстояние 5 сантиметра от уредите. Това е показател, който е далеч от определения минимум. Колкото повече се отдалечавате от печката, толкова по-слабо е това излъчване.

В същото време експерти препоръчват: по време на работа на печката се старайте да не се намирате край нея. Защо? Може да не забелязвате наличието на дефекти по корпуса. Ако ги има, това може да бъде причина за вредно излъчване.

Когато микровълновата печка е напълно изправна, тя не представлява риск за здравето.

Как тази печка нагрява храната?

Основа на микровълновата печка е т.нар. магнетрон. Под въздействието му молекулите на водата, съдържащи се в храната, започват да се колебаят. Тези колебания създават топлина и храната става гореща.

Бъдете внимателни с някои храни

Някои продукти при повторно нагряване променят своя химичен състав. Особено следва да бъдем внимателни с храните, богати на протеини. При продуктите с кратък срок на годност също може да се появят вредни бактерии.

Въздействието на микровълновата печка не ги убива, т.е. има риск да консумирате храна, която е пълна с бактерии.

Източник: profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *