55 четения

3 млн. лева трябват за околовръстния път на Павликени

ОКОЛО 3 МИЛИОНА ЛЕВА ТРЯБВАТ, ЗА ДА БЪДЕ ЗАВЪРШЕН ОБХОДНИЯТ ПЪТ НА ПАВЛИКЕНИ. Строителството на трасето е крайно наложително, тъй като тежки камиони, зърновози и тирове, които идват от драгажния флот от Свищов, компрометират асфалтовата настилка в града, коментира кметът на Павликени инж. Емануил Манолов. Обходният път е проектиран още през 1982 година като естествено продължение на републикански път III – 303. Отсечката е дълга около 4 километра и е част от трасето Керека – Павликени – Левски. Старите проекти обаче са изгубени в АПИ, затова от агенцията са поели ангажимента да подготвят нови проекти.

„В момента разполагаме само с проекта за стоманобетонов надлез над жп линията. Надявам се, ако от агенцията започнат проектиране наново или пък използват за база старите проекти, готов проект да има до края на годината. Има и около 1100 кв. метра земя, която трябва да бъде отчуждена, като предстои да се проведе среща с нейните собственици“, посочи още инж. Манолов, който каза, че в близките дни трябва да се срещне със зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, с когото също ще дискутира казуса.

ЗАРАДИ АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС“, КОЯТО ЩЕ ПРЕМИНАВА МНОГО БЛИЗО ДО ПАВЛИКЕНИ, СЪЩО Е ВАЖНО ДА БЪДЕ РЕШЕН ВЪПРОСЪТ С ОБХОДНИЯ ПЪТ. „Всъщност Павликени е градът, до който автомагистралата ще е най-близо. Тя ще минава на около 2 километра от нас. В проекта има предвиден и пътен възел Паскалевец- Ресен. Обаче магистралата ще преминава край единствените кариери за трошено каменна фракция, които остават на север от града. Ако не успеем да завършим обходния път до 2023 г., когато се очаква магистралата да е готова, има опасност центърът на града да бъде разрушен, заради строителните дейности, които ще се изпълняват съвсем близо.

През последните три години има ремонтирани отсечки от републиканската пътна мрежа в общината, каза още кметът. Изцяло е рехабилитиран пътят Сухиндол – Павликени, готово е трасето Павликени – Караисен, ремонтиран е и пътят Павликени – Горна Липница. От рехабилитация все още се нуждае отсечката Бяла черква – Вишовград, която е седем километра дълга, както и част от пътя Павликени – Велико Търново, който е в лошо състояние. Тази отсечка е 23 км и е отсечката, която се включва към главния път София – Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!