Денисовският човек е живял при тежки условия на Тибетското плато преди 160 000 години

Долна челюст с големи зъби, открита в пещера на 3300 метра надморска височина, свидетелства, че Денисовският човек е живял на Тибетското плато преди 160 000 години, предаде Франс прес. Откритието е изненадващо за учените.
Изследването на фосила показва, че денисовци – изчезнал вид, идентифициран през 2010 г. въз основа на ДНК анализ на костица от пръст, открита в Денисовската пещера в Алтайския край в Русия, са живели не само в Южен Сибир, но и в Китай. Тези далечни братовчеди на човека са се приспособили към живот на голяма надморска височина далеч преди появата на съвременни хора в района.
Този път заключенията не са въз основа на ДНК анализ, а вследствие на извличане на протеини от кътник в челюстта. За целта е използвана нова технология, разработена от екипа на Жан-Жак Юблен от института „Макс Планк“ по еволюционна антропология в Лайпциг.
Откритието е важно, защото досега палеоантрополозите разполагаха единствено с костици от Денисовската пещера и това не позволяваше да се научат повече неща за вида. Известно е също, че следи от ДНК от денисовци са открити в днешни популации хора в Азия, по-специално в Тибет и районите наоколо. Коренното население на Австралия и Меланезия е съхранило най-много следи от ДНК от денисовци.
„Трябва да е имало денисовци извън пределите на Алтай, вероятно в голяма част от континентална Азия, за да може тръгналите да колонизират Австралия представители на Хомо сапиенс да ги срещнат“, отбеляза палеоантропологът Юблен.
Фосилизираната долна челюст е открита в пещера в китайската провинция Гансу.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Нейчър“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.