Кой мъж е по-търсен – красивият, богатият или…?

Прието е, че външността при мъжете не е най-важното нито за успеха в кариерата, нито за този в личния живот. И за да се изкачва по стълбата на живота, влияе не толкова ръстът, теглото му и цветът на косата му. А в кое тогава се крие истинската мъжка привлекателност?

Работата все пак е в парите

Дълго време учените бяха на мнение, че привлекателността се оценява преди всичко на основата на личния вкус и аспектите на културното възпитание. Само че проведени наскоро изследвания опровергаха това предположение – оказва се, че всяка подобна оценка носи доста различен характер и е резултат на дълъг естествен подбор.

Как се случва всичко това? Процесът на естествения подбор подразбира наличието на така наречения рилийзър – специален механизъм, предизвикващ инстинктивно действие. В това определение попадат всички дразнители, пускащи в действие вродените реакции на организма. В козметологията например, за реализатори могат да бъдат сочени веществата, отделящи се при овулацията при жената.

Колкото и да е странно представителката на нежния пол се стреми да си създаде вид на младо момиче, носещо признаците на половото съзряване, и най-важната задача на козметологията е да помогне на потребителките да постигнат този желан ефект.

Мъжката привлекателност носи малко по-различен характер.

Жената възприема мъжа от две гледни точки: физическа и статусна.

Първата го разглежда като носител на гените, способни да обезпечат здраво потомство, втората – като потенциален партньор, който ще издържа семейството.

Още Чарлз Дарвин отбелязва, че сексуалните предпочитания на жените се определят от два основни фактора – от външната мъжка привлекателност и от финансовия статус. Според предположенията на учените физическата привлекателност се определя на нивото на естрогените в организма на жената, а статусната – с нивото на прогестерона.

И в аромата

Привлекателността на мъжа е неразделно свързана с такива аспекти от живота на жената, като избора на полов партньор. На нивото на инстинкта жените се спират на спътник в живота на основата на антегенни различия между мъжете и себе си. Това се прави, за да се избегнат близкородствени смесвания с всичките произтичащи последствия.

При животните този механизъм се намира в отражението на сигналите на миризмата, които носят информация за степента на родството. Подобна е ситуацията и при хората – голямо значение за жените, колкото и да е странно, има миризмата на мъжа. Но именно неговото собствено ухание, а не на крема или парфюма.

Индивидуалните миризми на свой ред се появяват при мъжа за сметка на дейността на коринобактериите. Това е един от трите вида бактерии, характерни изключително за представителите на силния пол. Както показват изследванията, коринобактериите са способни да отделят особени феромони, които в периода на максимална вероятност за зачатие, влияят особено силно върху поведението на жената.

Пазете си нервите

Предпочитанията на жените се определят не само на физическо ниво.

Понякога именно социалният статус оказва едва ли не решаващо значение при избора на партньор. Защо?

Отговорът е достатъчно лесен – съществува взаимовръзка между социалния статус на човек и продължителността на живота му, а това означава, че „статусният“ човек е по-подходящият партньор за продължаване на рода. Редовите служители живеят по-малко от високопоставените сътрудници на компанията.

Едно от обясненията е фактор, наречен от изследователите „сражавай се или падай победен“. Работата е там, че напрежението, подплатено със стремежа към върха, да съответстваш, да оправдаваш надеждите, често се отразява на хормоналния баланс, който влияе на здравето. Възможно е жените интуитивно да разбират това, и, нежелаейки да остават сами, да предпочитат мъже с повисок социален статус.

И все пак за външността

Здравето е важен фактор, оказващ непосредствено влияние върху избора на жената. Гладката кожа, без белези и дефекти, свидетелства за устойчивост към бактерии, инфекции и заболявания, червените бузи – за добро кръвоснабдяване, а загарът – за високо ниво на албумин. Има и много изследвания, посветени на идеалните пропорции на лицето. При едно от тях на участниците предложили да оценят няколко лица. В действителност това било едно и също лице, на което с помощта на компютърна графика променили пропорциите: разстоянието между очите, размерът на устата, формата на скулите и т.н.

Всички единодушно обявили за най-привлекателни две от предложените пропорции, които изследователите започнали да наричат „златни“. Най-привлекателни се оказали женските лица, при които разстоянието от линията на очите до линията на устните съставяло около 36% от дължината на лицето, а разстоянието между очите – около 46% от ширината на лицето. „Златни пропорции“ има Леонардовата Мона Лиза. На италианската актриса Орнела Мути са 36% и 46%, а на Анджелина Джоли – 35% и 48%, Мерилин Монро пък е с 50% и 47%.

Мъжът трябва да бъде… женствен?

Що се отнася да привлекателността на мъжа и доколко той се превръща в желан сексуален обект за жената, то това зависи от мускулите му, при което те не трябва нито да присъстват прекалено много, нито да отсъстват съвсем.

Жената гледа на мъжете, тип културисти, като на доминантни типове, враждебни, егоистични, агресивни, желаещи да контролират всичко. Затова съвременният мъж се старае да маскира прекалените мускули, за което съществуват немалко средства.

„Героят на деня, а и в леглото, не е доблестният воин, а успелият мъж, семеен тип и финансист – твърдят сексолозите.

Това показва, че по-женственият мъж в съвременния свят притежава повече шансове да остави потомство и да предаде по наследство гените си.“

Днес мъжете рязко се феминизират, демонстрирайки всячески своята добронамереност и безобидност. Подобно поведение е наречено от учените „инверсия на доминирането“.

Доминантният мъжкар като че ли преминава в подчинено положение, става добър и мил. А това безотказно се харесва на жените. Между другото, както твърдят изследователите, инверсията на доминирането при животните свършва веднага след сексуалния акт и също така тя не е дълговечна и при човека.

„Красотата е скъпоценен камък, колкото е по-проста, толкова по-скъпа е тя“ отбелязва английският философ Франсис Бейкън.

И въпреки промените, наложени от съвременния свят, много хора са склонни да се съгласят с това твърдение.

Източник: rozali.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.