10 четения

Специалиси откриха нова заплаха за климата на Земята

Учени от Принстънския университет установиха, че тектонски процеси могат да предизвикат глобални климатични промени, съобщи сп. „Сайънс“. Сблъсък на индийския субконтинент с Азия преди 50 милиона години понижил температурата на морската вода и довел до насищане на океаните с кислород. Това променило условията за живот на живите организми.
Специалистите изследвали изотопния състав на раковини на фораминифери, за да разберат каква била концентрацията на азота в океана преди 30-70 милиона години. Фосилизираните останки от раковини на едноклетъчни били събрани в северната и южната част на Атлантическия океан, както и в северната част на Тихия океан.
Азотът съставлява 78 процента от земната атмосфера. Всеки организъм на планетата се нуждае от фиксиран азот. Само някои организми, като цианобактериите, обаче могат да фиксират атмосферния азот. Съществуват два стабилни изотопа на въпросния химичен елемент – азот-15 и азот-14. Съотношението им в седименти показва нивото на кислорода в морската вода по онова време, тъй като при океанска аноксия (недостиг на кислород в океана) се извършва фиксиране на азота с по-голямо отделяне на азот-14.
Оказало се, че 10 милиона години след изчезването на динозаврите, т.е. преди 56 милиона години съотношението им било високо, а това свидетелства за недостиг на кислород. Но преди 55 милиона години настъпило рязко увеличаване на концентрацията на кислорода, като при това климатът останал топъл. Следователно причината за увеличената концентрация на кислорода била друга.
Същевременно индийският субконтинент започнал да се сблъсква с Азия и това довело до изчезването на морето Тетис. Дотогава на средна дълбочина край шелфа се формирали топли и солени слоеве морска вода, защото в отличаващия се със субтропичен климат район изпаренията били повече от дъждовете. Тези условия допринесли за океанска аноксия. Тектонските процеси довели до изчезване на шелфа и насищане на морската вода с кислород.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!