Забава и знание

Гените на конете се изменят бързо през последните 200-300 години

Човешката селективна дейност е довела до бързо изменение на гените на конете през последните 200-300 години, предаде Франс прес. Това разкри най-пълното извършвано досега изследване върху гени на коне.
Конете са едни от най-късно опитомените домашни животни – след кучето, овцете, кравите и прасетата. През неолита, преди около 5500 години хората започват да пият магарешко мляко, да впрягат коне и да ги затварят в конюшни.
„Конят радикално променя човешката история,“ каза Людовик Орландо от Университета на Тулуза – координатор на научноизследователския консорциум от 121 специалисти. На кон „човек може да стигне бързо и далече, може да завладее нови територии.“
Досега обаче не се е знаело кой е предшественикът на коня. Затова учените направили регистър и анализирали генома на 278 коне, мулета и магарета. Материалът е събран от находки в Евразия за период от 5000 години. Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Cell“.
ДНК анализът показал, че преди четири-пет хиляди години наред с днешния кон са живели още два вида – иберийският кон и друг вид кон, срещал се в Сибир, които впоследствие изчезват. Различните видове съжителствали по същия начин, както Хомо сапиенс и неандерталецът са живели заедно на Земята преди 5000 години. Днес съществуват два вида коне – домашният кон и дивият кон на Пржевалски, обитаващ Централна Азия.
Учените се изумили от бързината, с която на фона на предходните 5000 години се променя генотипът на коня след XVI-XVII век, когато започва селектирането и създаването на породите.
Друго важно изменение става по време на арабската експанзия към Европа и това е появата на по-финия и елегантен ориенталски кон. Той произлиза от Персия и се смесва с европейския кон, какъвто яздели древните римляни и гали. Тяхното смесване поставя началото на повечето съвременни породи. А европейският кон е запазен днес на Британските острови, където бил пренесен от викингите. Всички съвременни породи – от шетландското пони до пюр-сан – са създадени изкуствено. Водещ фактор при селекцията била бързината.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *