Хората пият бира и вино не заради вкуса, а заради опиянението

Генетици от американския Северозападен университет установиха, че хората не пият бирата и виното заради вкуса, а заради психоактивния ефект на алкохола, водещ до опиянение, пише Франс прес.
Агенцията цитира проучване на екипа на д-р Мерилин Корнелис, който си поставил за цел да открие гените, които налагат нашите вкусови предпочитания. Но се оказало, че те се крият не в нашите вкусови рецептори, а са свързани с центровете за награда в мозъка.
„Както за бирата и виното, по същия начин хората са се научили да преодоляват горчивия вкус на кафето, за да се насладят на кофеина, доставящ „ментална награда“!“, твърди д-р Корнелис.
За провеждането на проучването били изследвани данни за 336 хиляди души, регистрирани в Биобанката на Великобритания. Те трябвало да попълнят анкета за своята консумация на напитки в продължение на 24 часа. Учените след това се фокусирали върху генома на участниците и естеството на консумираните от тях течности. Оказало се, че най-важният фактор е не вкусът, а психоактивното въздействие на напитките върху нашия мозък.
„Еволюционно, ние не би трябвало да харесваме кафето, защото хората естествено загърбват горчивото, отбелязва д-р Корнелис. Но ние сме се научили да го консумираме, за да си осигурим въздействието на кофеина върху нас!“

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *