Истини и митове за млякото

Има много мнения за някога популярната, а сега много често избягвана напитка – млякото. Анализираме истините и митовете за млякото с експерти.

Преди време всички у нас бяха убедени: млякото е най-полезният продукт. Но напоследък поддръжниците на правилното хранене ни плашат: от млякото се пълнее, хранителните вещества в него не се усвояват при възрастните хора. И като цяло от млякото на мъжете им растат гърди! Да видим какво от всичко това е вярно и какво не е.

За възрастните хора е безполезно

Всъщност: за да може млякото да се усвои от организма, млечната захар – лактозата, трябва да се разгради. Това се постига от организма ни с помощта на ензима лактаза. При децата този ензим обикновено е в големи количества, а млякото при тях се усвоява перфектно. Но с възрастта производството на лактаза при човека намалява.

При представителите на някои народи този ензим престава да се произвежда още в ранна детска възраст. Майката природа е изчислила: отгледали сме бебето с майчино мляко – това е достатъчно. Това се случва при около 15% от населението на Северна Европа, 80% от хората на негроидната раса и латиноамериканците, почти поголовно (при 90%) – сред азиатците. Недостигът на лактаза води до факта, че на един възрастен човек му е достатъчно да изпие чаша мляко и да получи диария, подуване на корема. Какво да говорим за усвояване на хранителните вещества! Но сред народите, които са употребявали много мляко от векове (по-голямата част от населението на Европа и България), еволюцията е запазила способността им да синтезират лактаза дори и в зряла възраст. Само 5% от европейците развиват недостиг на лактаза. За останалата част е полезно да пият мляко.

При силния пол се появява… бюст

Всъщност: няма научни доказателства, че млякото може да причини гинекомастия (уголемяване на гърдите при мъжете). Специалистите отбелязват, че не са наблюдавали такива случаи в практиката си. Но затова пък злоупотребата с бира може да стане причина за развитието на гинекомастия благодарение на съдържащите се в нея фитоестрогени. Но по някаква причина хората не се страхуват от нея, а от млякото.

Вредно е да се смесва с чай или кафе

В действителност: млякото е източник на калций, който насърчава разграждането на мазнините и намалява тяхната абсорбция. Самото то съдържа полезни мазнини, благодарение на които намалява рискът от диабет и сърдечносъдови заболявания. Млякото е богата на протеини напитка, която подпомага растежа на мускулната маса. Съдържа и хормон на засищането – пептид YY. Той помага да се чувствате сити продължително време, което също е добре за отслабването. Според проучванията включването на млякото, особено на пълномасленото, в менюто допринася за загуба на тегло!

А някои хора, включително британското кралско семейство, предпочитат да пият чая си с мляко. Експертните мнения за ползите от тази комбинация се различават. Някои специалисти подчертават:

– млякото намалява тонизиращия ефект на теина (аналог на кофеина), съдържащ се в чая. И дори силен черен чай може да се пие с мляко вечер, без да рискувате да си навлечете безсъние;

– по-добре се абсорбират полезните протеини от млякото и калция заедно с чая;

– при гастрит млечният чай има по-лек ефект върху стомашната лигавица и се препоръчва от гастроентеролозите.

Но има и минуси.

Чаят, наред с другите си полезни вещества, съдържа антиоксиданти – катехини, които имат благоприятен ефект върху стените на кръвоносните ни съдове и подобряват кръвообращението. Когато пиете чай с мляко, благотворният ефект на антиоксидантите върху съдовете се неутрализира.

Като цяло преценете сами за себе си коя от тези ползи е по-важна за вас.

От него се напълнява

В действителност в една чаша мляко (нормално, не обезмаслено) се съдържат около 120 ккал. Това не е толкова малко. И ако пиете тази чаша преди лягане, когато метаболизмът (обмяната на веществата) се понижава, организмът няма да може да изгори всички получени калории. Ако искате да отслабнете, наистина не трябва да пиете мляко преди лягане.

Диетичните, с ниско съдържание на мазнини продукти, не са полезни

Всъщност съдържанието на витамин D в млякото обикновено зависи от това колко мазнини има в този продукт. В крайна сметка този витамин е мастноразтворим. Въпреки това повечето производители добавят витамин D към млякото. По този показател пълномасленото и обезмасленото мляко се изравняват.

Но един от най-важните компоненти на млякото е омега-3 полиненаситените мастни киселини. Ползите от тези киселини са доказани в превенцията на заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, мозъка и рака. А колкото повече мазнини се съдържат в млякото, толкова повече омега-3 мастни киселини има в него.

В последно време пълномасленото мляко се смяташе за вредно поради съдържанието на наситени мазнини в него. Чаша мляко (237 ml) съдържа 4,6 mg наситени мазнини, което е приблизително 20% от дневната доза според Американските диетични препоръки. Според тези препоръки ниското съдържание на мазнини или обезмасленото мляко е по-полезно.

Въпреки това най-новите клинични проучвания опровергаха вредата на наситените мазнини. Колкото и да се опитваха, учените не откриха връзка между консумацията на наситени мазнини и риска от сърдечносъдови заболявания.

Киселото мляко е по-полезно

Всъщност кисело-млечните продукти (без добавяне на захар) определено са по-полезни от млякото! В края на краищата можете да се окажете от тези 5% от хората с дефицит на лактаза. А млечно-киселите продукти съдържат полезни лактобацили. Те разграждат лактозата самостоятелно и спомагат за пълноценното усвояване на хранителните вещества. Освен това лактобацилите оказват положителен ефект върху имунитета.

Калцият не се усвоява от възрастните хора

Всъщност усвоява се и още как! Приблизително 32% от калция се абсорбира от млякото, докато от спанака например – само 5%. Вярно е, че от броколи и някои други зеленчуци достига завидните около 60%.

Млякото, както и преди, е важен източник на калций за хората. Това се доказва от факта, че хората с непоносимост към лактоза (при които млякото не се усвоява) е по-вероятно да страдат от остеопороза – намаляване на костната плътност, в сравнение с връстниците им, които пият мляко.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.