Любими имена черпят днес: Ето какво празнуваме

В някои села петъкът след Великден се нарича Светли петък след Великден или летен Петковден. На този ден се устройват жертвоприношения, съпроводени с богати трапези, песни и хора.

Петък е смятан за ден на света Петка, покровителката на жените и на женската домашна работа. Навсякъде вярват, че това е тежък и лош ден. Всеки петък е постен ден, през който се спазва полово табу.

В петък жените не работят с вълна, не перат и не се мият, за да не разсърдят света Петка. Смята се, че децата, родени в петък са нещастни и болнави.

През годината има дванадесет лоши петъци, през които се забранява всякаква домакинска работа, спазва се строг пост и полово табу. Това са черните петъци срещу Водици, Трифоновден, Тодороровден, среднопостница, Великден, Русаля, Петровден, Голяма Богородица, Кръстовден, Димитровден, Коледа, Сурваки.

Днес празнуват всички с имената Жива, Живка, Живко, Жишо и Зоя.

Източник: marica.bg

One thought on “Любими имена черпят днес: Ето какво празнуваме

  • 08.09.2019 в 3:29
    Permalink

    Хубав празник е днес! Черпят имена, които хем са палави и обичат риска, хем са замечтани и много уязвими! УЕФА наказа феновете на България заради расизма, кара ги насила да гледат последните 15 минути с Косово
    Interpult Studio

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.