51 четения

Проектират панорамен път над В. Търново и паркинги в Стара болница

Новият план за старата част предвижда: без високо строителство и всяка сграда, съгласувана с Института за недвижимо културно наследство

 

НОВ ПОДРОБЕН УСТРОЙСТВЕН ПЛАН НА СТАРАТА ЧАСТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ ПРАВИ ВЕЧЕ СЕДМА ГОДИНА, НО РАЗРАБОТКАТА Е НА ФИНАЛНАТА ПРАВА и предстои да се одобри от Института за недвижимо културно наследство, Министерство на културата и Общинския съвет, информира главният архитект на града Николай Малаков. Екипът проектанти работи върху него още от 2012 г., като през това време са проведени множество заснемания и даже анкети сред жителите и гостите на града. Планът ще доведе до ясни регламенти за това как трябва да изглеждат къщите в архитектурния ансамбъл, какви цветове могат да бъдат и колко да са високи. На практика документът представлява карта с правила, които всички собственици в Стария град ще трябва да спазват, за да се съхрани и опази културното наследство на града. От близо 700 паметника на културата в града над 530 се намират в старата му част. Фирмата, натоварена с изработване на плана, е имала първоначален работен вариант, който обаче е предвиждал нарастване във височина на сградите в определени райони, като главната ул. „Независимост“ например. Местните експерти обаче са били против и се е наложила доработка, която е проточила и сагата с плана.

СГРАДИТЕ ОТ ПОЩАТА ДО ЦАРЕВЕЦ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ С ПО-ВИСОК СИЛУЕТ ОТ СЕГАШНИЯ, КАТО ЕДИНСТВЕНО е възможно да се коригира височината на стаите, коментира арх. Малаков. Той пояснява, че болшинството къщи са с ниски тавани от по 1,80-1,90 метра към момента, но при преизграждане трябва да се изпълнят строителните норми за височина на стаите от 2,40 – 2,50 м.

Планът решава и съдбата с неизползваемите терени на Стара болница. Според арх. Малаков там са предвидени множество паркинги, включително и двуетажен, тъй като проблемите с паркирането в района са едни от най-сериозните. Развръзката за тази зона обаче е свързана с преместването на базата на областната болница. Вариант е и Община Велико Търново да се откаже от дяловете си в търговското дружество, с какъвто статут е МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ в замяна на права върху държавните обекти в Стара болница, които съществуват наред с имотите на диспансерите, които пък са общински.

Голяма част от транспортните проблеми на града ще се решат с изграждането на панорамен път от кв. „Картала“ до ул. „Кольо Гайтанджията“, която е тупик. Той ще преминава над скалния венец северно от Паметника на обесените. Изграждането му ще коства около 1,5 млн. лв. по предварителни анализи. Отсечката ще е необходима и заради масираното строителство на „Картала“ и разрастването на града в североизточна посока.

Стилян НАЙДЕНОВ

3 коментара за “Проектират панорамен път над В. Търново и паркинги в Стара болница

 • 03.05.2019 в 12:53
  Permalink

  Добре замислено. Дано стане. Трябва да се задължават всички, които строят да започнат с подземни гаражи. Трябва да се освободи града от коли. Туристите като идват, все едно да изчезват с колите си в подземни паркингите и да се наслаждават истински на града..

  Отговор
 • 03.05.2019 в 14:09
  Permalink

  Кое е добре измислено? Паркинги в Стара болница ?!?! Това ли е добре измислено?!!! Кой титан на мисълта го измисли?!!! Подходите до Стара болница са отвратително тесни с наклон а като локация няма да помогне с нищо на проблема с паркирането в центъра.Със същия успех може да направят паркинг на поляната над ул. „Братя Миладинови“ за да облекчат паркирането в кв. Асенов примерно…. Вероятно някой има апетити да разчисти старите корпуси на болницата и да изплющи конфекционни блокчета покрай тази дивотия с паркингите…Отделно някой от великите мислители въобще стъпвал ли е на Колю Гайтанджията в която ще се заусти въпросният „панорамен път“….тя е на места два метра и половина с отстояния до старите къщички от половин метър….Шума и вибрациите от евентуалния трафик ще бъдат посрещнати с овации от живущите там….По принцип цялата идея е кабинетна и непочиваща на никаква логика, огледи и говорене с хората на терен…

  Отговор
 • 03.05.2019 в 15:44
  Permalink

  Това с ул. „Колю Гайтанджията“ е някаква лудост! Някой стъпвал ли е там изобщо или само на карта е гледал? Та нали от края на улицата („тупик“ ще викате като си ходите на село в Русия) до Сухата чешма е калдаръм и две коли се разминат едва-едва, камо ли „панорамен път“. За денивелация в общината сигурно не са и чували, щото на картата, която са гледали не е означена.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!