В СЕВЛИЕВО ЗАПОЧВА ШЕСТИЯТ НАЦИОНАЛЕН ФОЛКЛОРЕН КОНКУРС „МОРЕ ПЕСЕН ЕКНА…“

Община Севлиево ще бъде домакин на шестото издание на Националния фолклорен конкурс за северняшка песен „Море песен екна…”. Надпяването в конкурса ще започне на 4 май от 10:00 часа на площад „Свобода“. Целта на Националния фолклорен конкурс е да популяризира и съхранява северняшката народна песен. Събитието се осъществява под егидата на Министерството на културата и Община Севлиево.

Конкурсът дава възможност на народни изпълнители-любители от всички фолклорни области и възрасти да се докоснат до красотата и живите ритми на нашенската песен, изпълнявана от предците ни и с весело, и с тъжно сърце по всякакъв повод в техния бит и култура.

Тази година фолклорният конкурс ще бъде и по-специален заради юбилейната награда „105 години Борис Машалов“, която ще се даде за изпълнение на негова песен. Припомняме, че през януари 2019 г. Севлиево отбеляза 105-годишнината на певеца.

Конкурсът ще се проведе в две категории – за индивидуални участници и за групи, а участниците са разделени в три възрастови групи. Класираните на първите три места от всяка категория ще получат парична награда, грамота и плакет.

Освен юбилейната награда „105 години Борис Машалов“ на тазгодишния конкурс Община Севлиево ще връчи и допълнителен приз – запис и представяне на непопулярна песен на Борис Машалов в Българското национално радио по програма „Хоризонт“. Към песента ще бъде направен и специален видеоклип, който ще бъде заснет от компания „Сънрайз мюзик“. Специални награди ще връчат още кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов, НЧ „Развитие – 1870“, бизнес-сдружениe „Севлиево 21 век“ и други.

Заповядайте на площада да си припомним заедно традиционните за нашия край песни и да почетем великия Борис Машалов!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.