26 невръстни бежанци от Афганистан намерени в нивите край село Янтра

Криминално проявен от Стражица зад решетките като главен каналджия, искал по 1000 евро на човек

 

КРИМИНАЛНО ПРОЯВЕН ОТ СТРАЖИЦА Е ОСТАВЕН ЗАД РЕШЕТКИТЕ с постоянна мярка за задържане, защото е основният заподозрян за трафик на 26 невръстни бежанци от Афганистан. Ангел искал по 1000 евро на човек, а негови ятаци били още трима нашенци. Заедно с него са били арестувани още двама каналджии. Младите мъже, сред които и 11-годишно момче, бяха открити в петък следобед в нивите край село Янтра. Те били стоварени там и зарязани. Тръгнали пеша през ливадите и били забелязани от местни жители.

По-голямата част от тях са непълнолетни момчета, всичките са болни от краста. Влезли у нас през границата с Турция и трябвало да бъдат преведени до Франция. Неизвестен засега от групата за трафик обаче ги оставал край горнооряховското село. По-голямата част от задържаните са непълнолетни момчета, има и малки деца.

В СЪБОТА МИГРАНТИТЕ СА БИЛИ ТРАНСПОРТИРАНИ ДО ТРАНЗИТНИЯ БЕЖАНСКИ ЦЕНТЪР В ЛЮБИМЕЦ. Медицинските прегледи установили, че действително са заразени с краста.

Цялата нощ срещу 4 май са продължили дейностите по документирането и установяването на самоличността им. По неофициална информация те са били свалени от микробус край Землище, преминали са много дълго разстояние пеша. Късно през нощта те трябвало да бъдат натоварени в камион и да отпътуват за Франция, но нещо се объркало. Жител на горнооряховското село Янтра също е бил ятак на задържаните 26 нелегални мигранти. Местният ром е задържан при акцията на МВР и Гранична полиция. Нелегалните са били оставени от автобуса, който ги е превозвал, в края на селото – в близост до земеделската кооперация и частна кравеферма. Не са нощували в Янтра, а са останали само няколко часа, преди да бъдат заловени. Извозени са с камион на Гражданска защита. За каналджиите законът предвижда до 6 г. затвор и от 5000 до 20 000 лева глоба.

Нели СУКОВА

Сн. Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *