118 четения

Хиляди се забавляваха на празника на яйцето в Павликени

ХИЛЯДИ ГОСТИ НА ПАВЛИКЕНИ СЕ ЗАБАВЛЯВАХА НА ПРАЗНИКА НА ЯЙЦЕТО, който се проведе за шести път в парка „Кирил Ракаров“. По традиция официалните гости бяха посрещнати в селския двор. И тримата народни представители от „БСП за България“ – Весела Лечева, Валентин Ламбев и Явор Божанков, бяха сред гостите. Кметът домакин инж. Пламен Емануилов беше уважен от зам. областния управител Ивета Кабакчиева, от своите колеги от Сухиндол, Златарица и Лясковец – инж. Пламен Чернев, Пенчо Чанев и д-р Ивелина Гецова. Гости на празника бяха кметовете на кметства в община Павликени и много други.

„Няма народ по света, който да не изразява уважението си към яйцето, което е символ на новия живот. Има и една латинска поговорка, която искам да ви припомня, и тя гласи, че целият свят е създаден от едно яйце. Яйцето е част и от великденската традиция в нашата страна. В различните краища на България народът ни черви яйца, пише ги, рисува ги, но навсякъде хората правят това за здраве и пълна къща“, каза кметът на Павликени инж. Емануил Манолов, който даде старт на празника.

„Днес в цяла България говорят как древен и античен Павликени празнува. Градът пише своята история, утвърждавайки традицията на този празник на яйцето и аз се радвам, че съм част от него и мога да празнувам заедно с вас“, каза и народният представител от „БСП за България“ Весела Лечева.

След това започна празничната програма, в която участваха малчуганите от всички детски градини в общината, учениците от училищата в Павликени и Бяла черква.

Кулинарният конкурс, оценяван отново от Иван Звездев, както винаги, беше кулминацията в празничната програма през деня. Много емоции и овации предизвикаха и състезанията между официалните гости, които тази година показаха сръчност при отделянето на белтъка от жълтъка, при беленето на яйца и аранжирането на плато с предястие.

Секретарят на община Златарица Таня Лазарова се оказа най-бърза в дисциплината „отделяне на белтък от жълтък“. Тя изпревари Весела Лечева само с един жълтък повече, но в крайна сметка всички жълтъци и белтъци отидоха при майстор готвача Елена Божанова, която цял ден въртя омлети и палачинки за радост на гостите в парка.

Зам. областният управител Ивета Кабакчиева спечели надпреварата за най-красиво аранжиран поднос с яйца, а народният представител Явор Божанков отвя конкуренцията си в състезание за най-бързо белене на яйца. Той успя да обели 18 яйца и веднага видя в тази победа знак за късмет, защото „БСП за България“ отива на евроизборите с бюлетина номер 18. Пред сръчността му много бързо капитулираха двамата кметове – инж. Пламен Чернев и Пенчо Чанев, които още на първата минута от състезанието се предадоха и решиха да опитат от сварените яйца. На бързината на Явор Божанков не устоя и неговият колега Валентин Ламбев.

Почти през целия ден в парка имаше забавни игри с яйца за малки и големи, занаятчийски ателиета и много музика. Децата се забавляваха и ателиетата на местната парти агенция „Фантизатор“, рисуваха, оцветяваха и изработваха сувенири.

4000 яйца предостави за празника фирма „Хайпро България“, която е основният партньор на Община Павликени в организацията на атрактивното събитие.

Вечерта продължи с концерт на 14-годишния влогър и рапър Пело Кръстев. След него на сцената се качиха и звездите от „Скандау“, които бяха подарък за тийнейджърите в Павликени.

Празникът завърши с тегленето на традиционната томбола, в която голямата награда беше електрически скутер CITY COCO HARLEY. Скутерът развива скорост от 45 км в час, може да изминава 35-40 км с едно зареждане и се зарежда като мобилен телефон, не му е нужна специална станция.

На 6 май гости на Павликени бяха музикантите от рок група „Ахат“, които специално за Гергьовден изпълниха вечния си хит „Черната овца“. Във вечерта, наречена „Георгьовски рок“, се включиха и музикантите от двете местни групи City dogs и Flight.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *