4 четения

Мор на пчели в региона заради пръскане с пестициди

ВСЕ ПОВЕЧЕ ПЧЕЛАРИ В ОБЛАСТТА ТЪРПЯТ СЪЩЕСТВЕНИ ЗАГУБИ, СВЪРЗАНИ СЪС СМЪРТТА НА ЦЕЛИ ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА. Пчелите умират заради нерегламентирани пръскания с пестициди от земеделци. По закон фермерите са длъжни да уведомят стопаните за часовете, в които ще се извършват третиранията. Оказва се, че това не се спазва и недоволството на пчеларите расте главоломно. Те настояват държавата да се намеси, преди да са започнали масови протести.

Един от засегнатите от проблема е Бойко Белчев от Шемшево. Той се занимава с добив на мед от 15 г. и според него напрежението несъмнено скоро ще ескалира. Казва, че всеки изминал сезон пчелните му семейства и кошерите намаляват.

„Тази година от общо 30 кошера останаха само 7. От тях 5 са със слаб добив. Използването на пестициди се превърна в тенденция“, заяви стопанинът.

По думите му загубата на 24 кошера е равносилна на катастрофа и е свързана с години труд и лишения, отишли на вятъра. Със 7 кошера от 10 е останал и колегата му в селото Славчо Аврамов. Той също споделя мненението, че смъртността на пчелните семейства се дължи на пестицидите, с които пръскат земеделците.

Потърпевшите са уведомявали Агенцията за безопасност на храните, а за необходимите изследвания плащали от джоба си.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Един коментар за “Мор на пчели в региона заради пръскане с пестициди

  • 08.05.2019 в 0:25
    Permalink

    Горките пчелари. На такова безумие не сме очаквали да сме свидетели. Не си ли дават сметка, че с това пръскане тровят себеподобните си, заради едни пари. Колко ви струва съвестта. Живота на хората и животинките не е ли по – ценен от вашите пари.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!