498 четения

Пищна сватба с дрескод народни носии вдигна бизнесменът Виктор Азманов

ГОЛЯМА ТРАДИЦИОННА БЪЛГАРСКА СВАТБА ВДИГНА БИЗНЕСМЕНЪТ ВИКТОР АЗМАНОВ, КОЙТО Е И ПЪРВИЯТ БЪЛГАРИН, ИЗУЧАВАЛ СПЕЦИФИКАТА НА БОЙНОТО ИЗКУСТВО КУНГ ФУ В МАНАСТИРА ШАОЛИН В КИТАЙ. Домакин на щастливото събитие бе атракцион „Калоянова крепост“ в Арбанаси. Той и любимата му Таня се врекоха във вечна вярност в събота пред около 250 души, а лично кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов ги венча. Младоженците бяха избрали да направят церемонията по стар български обичай, затова и предварително посочиха дрескод за гостите си. Всички присъстващи бяха пременени в народни носии. За да си набавят такива, поканените изкупиха наличните едновремешни дрехи в магазина на Самоводската чаршия и малките дюкянчета в старата част на града и дори поръчваха под наем от интернет.
Младоженецът бе облечен с черен панталон, бяла риза с шевица на яката и бял елек. Булката носеше бяла рокля, колие с два ката пендари и венец с живи пролетни цветя.
Атрактивно начало на сватбата даде театрална група, която пресъздаде взимането на невестата от дома на баща й. За целта бе направен специален декор на възрожденска къща, разположен точно пред „Калоянова крепост“. В постановката момата бе изпитана дали може да върти на пръста си домакинската работа и да се грижи за семейството си. Госпожа Азманова „демонстрира“ как се прави питка и баница. Докато свитата на младоженеца умуваше в импровизираната кръчма дали булката е сгодна, младоженецът също показа умения за глава на семейството.
ДВОЙКАТА БЕ РЕШИЛА ДА ЗАПОЧНЕ СЪВМЕСТНИЯ СИ ЖИВОТ С ДОБРА КАУЗА, ЗАТОВА И ПРЕДВАРИТЕЛНО БЕ ИНФОРМИРАЛА ГОСТИТЕ, ЧЕ НЕ ЖЕЛАЕ БУКЕТИ. Средствата за цветята, които присъстващите бяха купили се събираха в специална кутия за построяване на параклис на Арбанаси.
Празненството бе наситено с българска фолклорна музика и до малките часове на нощта на сцената се играха хора.
Очаквано и менюто, с което семейството нагости присъстващите, включваше традиционни родни продукти. На трапезата имаше вкусни разядки, салати с пресни български зеленчуци и домашно сирене и кашкавал, пълнени тиквички и местни специалитети на скара.
Сред гостите на сватбата бяха председателят на Общинския съвет във Велико Търново Венцислав Спирдонов, бившият ректор на ВТУ проф. Пламен Легкоступ, директорът на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Стефан Филев и други. Десетки приятели на младоженеца от Китай също уважиха този значимо в живота му събитие.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

6 коментара за “Пищна сватба с дрескод народни носии вдигна бизнесменът Виктор Азманов

 • 07.05.2019 в 14:40
  Permalink

  Не го познавам тоя, но като чета за дрес кодовете и др. се сещам за „Пази, Боже, сляпо да прогледа“.

  Отговор
  • 07.05.2019 в 22:33
   Permalink

   Като не го познавате, по-добре не коментирайте защо изглеждате много глупаво.

   Отговор
   • 08.05.2019 в 11:50
    Permalink

    Глупаво изглеждаш ти, кашоне

 • 07.05.2019 в 17:56
  Permalink

  Да е живо и здраво младото семейство!

  Отговор
 • 08.05.2019 в 0:07
  Permalink

  На добър път в живота. Прекрасно е да се почитат традицийте ни. Повече такива празненства.

  Отговор
 • 09.05.2019 в 15:34
  Permalink

  Да са живи и здрави! Дай боже детенце да имат! Повече щастливи хора да има!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!