11 четения

Съвременен метод за лечение на инсулт въведоха в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица

Съвременен метод за лечение на мозъчен инсулт е въведен от миналия месец в Отделението по нервни болести в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица.

Това е втората болница в областта след великотърновската, която вече прилага интравенозна тромболиза за лечение на мозъчен инсулт, съобщи управителят на стационара д-р Иван Иванов.

„Изискването е пациентът да бъде докаран до четвъртия час от началото на инсулта в болницата, като целта е да се отпуши веднага запушения кръвоносен съд, което пък дава възможност за пълно възстановяване на мозъчното кръвоснабдяване“, коментира още д-р Иванов. Затова медиците препоръчват на близките на човек, получил исхемичен мозъчен инсулт, да го транспортират по най- бързия начин до лечебното заведение.

По думите на д-р Иванов отделението има капацитет – както подготвени специалисти, така и апаратура, за да прилага този ефективен метод на лечение. До момента са извършени две успешни тромболизи. За пациентите тези инвазивни процедури са безплатни, тъй като се финансират от РЗОК.

Информация: МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Горна Оряховица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!