Целуването на домашните любимци може да разпространи устойчиви на антибиотици бактерии

Стопаните на кучета и котки трябва да избягват да ги целуват, тъй като чрез слюнката могат да се заразят с опасни, устойчиви на антибиотици бактерии, пише в. „Дейли мейл“.
Тези микроорганизми стават резистентни, когато на хора или животни се дават неправилни дози антибиотици. А ветеринарите все по-често предписват този вид лекарства на домашните ни любимци. Ако в куче или котка се развие супербактерия, тя лесно може да се предаде чрез слюнката на прекалено любвеобилния стопанин.
Вестникът се позовава на изследване на учени от Каледонския университет в Глазгоу. Екипът на Адел Диксън е провел анкета с 35 собственици на домашни животни. Всички домашни любимци били лекувани с антибиотици. Оказало се, че те лесно предавали патогените, когато са целувани, или когато облизват с език лицето или устата ни.
Екипът на Адел Диксън съветва да се избягва подобно общуване и всеки път да се измиват ръцете, след като сме галили животните. Това ще бъде най-добрият начин, за да бъде избягнато разпространението на бактерии, въоръжени с резистентния ген optrA, който ги прави устойчиви на антибиотици.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *