12 четения

Учени: Синдромът на разбитото сърце има дълготрайни последици

Жертвите на Синдрома на разбитото сърце не се възстановяват от само себе си, без лекарска помощ, а пораженията върху здравето са трайни. Това установиха шотландски учени след подробно изследване.
В изследването участвали 52-ма души от двата пола. Учените се съсредоточили да установят дали болестта дава някакви отражения върху здравето, или е просто психично състояние. Известно е, че т.нар. „синдром на разбитото сърце“ е свързан с емоционален или физически стрес и може да доведе до сърдечна слабост и недостатъчност, а в определени случаи може да има и по-сериозни последици за здравето.
Получените резултати им дадоха повод да признаят Синдрома на разбитото сърце за болест, която оставя дълготрайни поражения на сърцето, като уврежда и сърдечния мускул.
Като емоционални и чувствителни в плен на болестта по-често се оказват жените. Синдромът имитира сърдечна криза – болка в гръдния кош и лявата ръка. Тя пълзи понякога към горната челюст, затруднява дишането, появяват се внезапни позиви за повръщане, световъртеж, а понякога избива и студена пот.
Да преборим пролетните алергии с билки
Това състояние обаче далеч не е невинно, нито въображаемо, а има дълготрайни последици. Проучването на учените показало, че ако човек остане жертва на синдрома в продължение на четири месеца, състоянието води до развитие на фиброза, т.е. трайно увреждане на сърдечния мускул.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!