4 причини защо целуваме партньора си прекалено рядко

Дългогодишните партньори навярно знаят, че с времето целувките стават все по-голяма рядкост. Мляскането, характерно за влюбените, се заменя от бегла сдържана целувка по устните. Но не бива да забравяте, че целуването е много важно за трайните и стабилни отношения. Брачните терапевти са убедени, че целувките донякъде издават и копнеж за физическа близост и емоционалност. Ако двамата престанат изобщо да се целуват, това навярно се дължи на следните причини:

1. Връзката страда от стрес в професионалния и личния живот!

Който е преживял криза в професионалния или личния си живот, със сигурност знае колко пагубно се отразява тя на интимните отношения. Защото в периоди на стрес сме склонни да се отдръпваме от партньора си, смята психологът Келси М. Латимър. Когато изминат няколко седмици или дори месеци, без да се целунат нито веднъж, партньорите неминуемо се отчуждават. Целуването е важно не само за връзката, но и за общото благосъстояние. Според резултатите от едно изследване, публикувани в „Уестърн Джърнъл ъф Комюникейшън“, двойки, които са се целували често в рамките на шест месеца, са били подложени на по-малко стрес от онези, които са се целували само от време на време.

2. Мислите за изневяра!

Когато се целуваме, прегръщаме, галим или държим за ръце, отделяме окситоцин, така наречения хормон на обвързването. Но тези, които се целуват рядко, рано или късно губят  чувството на взаимна привързаност и принадлежност и мисълта за изневяра им хрумва все по-често. Ако усетите, че силната връзка помежду ви е започнала да се губи, непременно поговорете за това, защото заедно със сигурност ще намерите решение на проблема.

3. Във връзката липсва уважение!

Който се чувства пренебрегнат от партньора си, не бива да премълчава. Защото много често незачитането кара човек да се чувства зле и с времето влечението към партньора му отслабва.  Уважението е много важен фактор във всяка интимна връзка и когато липсва, въпросът трябва на всяка цена да се обсъди.

4. Когато чувствате партньора си повече като съквартирант, отколкото като голямата любов!

Двойки, които отдавна живеят заедно, често добиват статут на съквартиранти. Милувките са отлична възможност да си припомнят, че се обичат, а не просто съжителстват. Освен това целувките поддържат връзката жива: ако сте забравили да се целувате, с времето непременно ще се почувствате нещастни.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.