8 опасни грешки, които не бива да правим с микровълновата

Безопасната употреба на микровълновата машина е от изключителна важност. Химични отравяния, счупени съдове и експлозии са само някои от възможните лоши сценарии след неправилно използване на уреда, пише jenata.blitz.bg.

Сега ще ви разкрием какво не трябва да слагате в микровълновата:

Замразено месо

Въпреки че повечето микровълнови са оборудвани с функция „Размразяване”, много експерти са на мнение, че уредът не е подходящ за нещо такова. Причината е неравномерното разпределение на температурата. Докато краищата на месото се пържат, в центъра месото може да остане покрито с лед. Това се отразява на вкуса на храната.

Сушени плодове

Не се опитвайте да направите сушените си плодове по-меки, като ги стоплите леко в микровълновата. Те само ще се свият и ще станат безполезни, а стафидите дори могат да се запалят.

Бебешка храна

Храненето през нощта на бебчето ви може да отнеме много енергия, но колкото и да се изкушавате, в никакъв случай не трябва да топлите мляко в микровълновата фурна. Под влиянието на микровълновите лъчи в течността се образуват области с висока температура и други с хладка. Детето ви може да бъде изгорено, без дори да усетите.

Стиропорени кутии

В никакъв случай не трябва да бъдат нагрявани. Не е ясно какво може да стане под въздействието на микровълновите вълни, но определено ви съветваме да не проверявате.

Хартиени опаковки

Хартиените торбички могат да се запалят при нагряване. Хартията може да бъде загрята в микровълнова само в много реки случаи, например, ако производителят се е погрижил да направи покритието специално. Информация за това трябва да бъде упомената на етикета.

Пластмасови кутии

Не може да пъхате всяка пластмасова кутия за храна в микровълновата, за да стоплите храната си. Ако пластмасата не е устойчива на лъчите на печката ви, то ще започне да отделя вредни химикали, а и не само.

Керамични съдове

Не всички керамични съдове могат да бъдат слагани в микровълновата. Някои от тях са направени от пореста глина, която абсорбира влагата. Под въздействието на микровълновите лъчи водата започва да кипи, което води до експлозия.

Празен оборот

Малко вероятно е някой да пусне микровълновата, без да сложи нищо в нея. Все пак може да се случи на всеки, макар и случайно. Добре е обаче много да внимаваме да не го сторим. Така може да съсипем състоянието на уреда си.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *