16 четения

Проект за екологията събра ученици от четири държави в СУ”Георги Измирлиев”

Ученици от Италия, Чехия и Румъния гостуваха на връстниците си от СУ”Георги Измирлиев”, за да обсъдят проблемите за опазването на околната среда.

Поредният проект на СУ”Георги Измирлиев”, финансиран от Европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм Плюс“, събра младежи на възраст 15-18 години.

В рамките на едноседмичния си престой тук, учениците участваха в редица дейности, свързани с проекта. Програмата беше наситена със състезания, изложби, посещение на туристически обекти, танци и песни.

На работна среща бяха представени резултати от анкети и състезания за пестене на електроенергия, за рециклиране на отпадъците, за опазване на околната среда. Учениците изработиха картини от рециклирани материали и направиха изложба с тях. Всяка от картините изразяваше послание за опазване чистотата на природата.

Освен екологични теми, програмата включваше занимания, които целяха да запознаят гостите с нашата история, традиции и култура. Участваха в редица дейности като тъкане, средновековни занаяти, народни танци и обичаи. В края на престоя си тук, гостите вече знаеха текста на „Мома Яница” и танцуваха право и Дунавско хоро.

За децата, участници по проекта, тази среща- трета поредна след тези в Италия и Румъния- беше по-емоционална от всякога. Срещата ще остави приятелства, които ще продължат дълго във времето, преживявания и емоции, които ще се помнят вечно.

Чрез участието си в подобни проекти, Гимназията дава възможност на своите възпитаници, докато решават глобални проблеми, да развиват социални и комуникативни умения, да прилагат на практика наученото в часовете по чужд език, да опознаят други страни и култури, да разширят мирогледа си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *