Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Учени обясниха появата на опасна аномалия в Атлантическия океан

Португалски учени откриха първото в историята свидетелство за нов геоложки феномен, известен като разслояване на тектонска плоча, съобщи Лента.
Той обяснява защо от време на време край Пиренейския полуостров има силни земетресения, свързани с човешки жертви, независимо че наблизо няма тектонски разломи.
В Атлантическия океан анормална сеизмична активност възниква по-ниско от т.нар. фронт на серпентинизация – процеса, при който скали се променят под въздействието на морската вода. Както показват създадените от учените модели, серпентинизацията може да доведе до поява на хоризонтално разединяване на долния от горния слой на литосферната плоча и до последвала поява на разлом. В края на краищата може да се появи нова зона на субдукция, при която една плоча се подпъхва под друга.
По думите на учените от университета на Лисабон, нестабилната океанска литосфера може в далечно бъдеще да допринесе за затваряне на Тихия и Атлантическия океан и за възникване на нов суперконтинент Аурика.
Сеизмична активност край Пиренейския полуостров е довела до Лисабонското земетресение на 1 ноември 1755 г. Стихийното бедство разрушило Лисабон и причинило смъртта на 90 хиляди души.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *