82 четения

Във Велико Търново правят пилотно 6 павирани и повдигнати пешеходни пътеки

ПОВДИГНАТИ ПЕШЕХОДНИ ПЪТЕКИ ОТ ПАВАЖ ПРАВЯТ В СТАРАТА ЧАСТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Първата готова алея е само на метри от Царевец – на ул. „Михаил Кефалов“, до Профилираната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“. По нея се очаква силен поток от пешеходци, тъй като вече е отворен и новият обществен паркинг на ул. „Крайбрежна“, който е за над 80 автомобила и автобуси. Паветата са с различен цвят, за да очертаят формите на пешеходната пътека и същевременно да заострят вниманието на шофьорите. Така няма да се налага полагането на пътна маркировка. Повдигането на настилката е с минимален градус, за да бъде преминаването на автомобилите плавно. Използването на паваж е в синхрон и с облика на Стария град. Осем ще бъдат повдигнатите по този начин пешеходни пътеки в старата част на Велико Търново. В момента се работи по изграждането на алеята край паметника „Велчова завера“, както и в горната част на ул. „Михаил Кефалов“. По същия начин ще бъдат направени и местата за пресичане на ул. „Стефан Стамболов“ и „Независимост“. Дейностите са част от проекта за градска среда, по който се обновява голяма част от инфраструктурата в Стария град. Идеята е до края на тази година предимно в старата част, да има 6 павирани пътеки, които няма да изискват перманентна подмяна на маркировката и разчертаване. Веднага след това пък започва изграждането на подземни съдове за смет в старата част, за които по инвестиционната програма на Общината са предвидени над 60 хил. лв.

С. МАРИНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

6 коментара за “Във Велико Търново правят пилотно 6 павирани и повдигнати пешеходни пътеки

 • 08.05.2019 в 12:59
  Permalink

  Какви ли не хватки се прилагат за да може да се усвоят все повече и повече пари, а качеството на изпълнение по-ниско отпреди няколко века.

  Отговор
 • 08.05.2019 в 14:01
  Permalink

  Тези пешеходните пътеки са добро решение.

  Отговор
 • 08.05.2019 в 14:49
  Permalink

  В София на Графа заради келява работа такъв вой нададоха, че изгърмя зам. кмета. В Търново от Февруари изгледните площадки са затворени и никой не работи. Всички мълчат. Провинциална работа.

  Отговор
 • 08.05.2019 в 17:52
  Permalink

  Абсолютно малоумие. От Св“ 40 мъченици“ до пазара 30 минути с кола. Няма полиция за да регулира задръстването. Къде е “ Организация на движението“, или те само вдигат коли и събират пари от паркингите?

  Отговор
 • 09.05.2019 в 10:18
  Permalink

  Добро решение е, тъй като в момента по ул Стефан Стамболов, не само че средната скорост е 60 км/ч , ами някои индивиди си позволяват да изпреварват. Няма как да привличаш туристи, а по улицата да търчат автомобили все едно е магистрала. Трябва да се знае, че е туристическа градска част , а не магистрала за Горна Оряховица!

  Отговор
 • 09.05.2019 в 12:04
  Permalink

  Идиотската строителна фирма „Мистрал“, директно обвързана с кмета и ГЕРБ, вместо да си оправи батаците от миналата есен – продължава да тормози водачи и пешеходци. Толкова по-важни неща има да се правят в града, те се занимават с глупости. Да си погледнат само сградата на общината на какво прилича и тротоара пред нея – това лицето на града ли е или или нещо друго.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!