Забава и знание

Археолози се натъкнаха на наркотиците на индийските шамани в Боливия

Учени са открили изключително необичайно погребение в Боливия, в което са запазени не само останките на древни индиански шамани, но и техните ритуални лекарства, съдържащи рекорден брой най-разнообразни халюциногенни вещества. Тяхното описание и възможната им цел бяха представени в списание PNAS, съобщават РИА Новости и БГНЕС.

„Вече знаем, че психотропните лекарства са играли важна роля в религиозния живот на народите, които са живели в централните и южните райони на Андите, но до сега не можехме да си представим, че консумират толкова много различни вещества, като ги комбинират по невероятен начин. Това е най-голямото откритие от този вид в Южна Америка ”, заяви Хосе Каприлес от Пенсилванския Университет във Филаделфия (САЩ).

Много древни народи и съвременни племена, създали примитивна комунална система, широко използват различни психоактивни вещества в своя религиозен или дори всекидневен живот. Например, инките са „тъпчели“ децата, които е трябвало да бъдат пренесени в жертва с тинктури на базата на листа от кока.

Амазонските индиански племена често използват в своята религиозна практика аяхуаска напитка, направена от т.нар.“лиана на духовете“. Тази психоактивна смес се състои от екстракт от тропическа лоза Banisteriopsis caapi и листата на някои други растения. Двата основни компонента на тази смес са психоактивното вещество диметилтриптамин (DMT) и блокерите на моноаминооксидазата, които помагат на молекулите на наркотичната смес да преминат през червата.

Учените, както отбелязва Каприлес, отдавна се интересуват от това как се появяват такива традиции и каква роля могат да играят в обществата на индианците и другите примитивни народи на Земята. Тяхното използване не винаги може да бъде свързано единствено с „общуването с духовете“ – например, наблюдението на живота на пигмеите в Африка показва, че те пушат и ядат листа от канабис, за да се отърват от чревните паразити.

Извършвайки разкопки, Каприлес и неговите колеги открили доста тежка кожена чанта, съдържаща много специфичен набор от предмети, които биха могли да се опишат като „работен набор на древния шаман“.

В тази чанта учените открили ритуална превръзка за главата, тръба за пушене във формата на мъж, украсена с човешка коса, ножове от костите на лами, както и малка чантичка, направена от три лисици. Вътре имало сушени билки с неясен състав.

След анализ на изотопния състав на веществата в голямата торба, учените открили, че е направена преди около хиляда години, когато царството на Пукин доминирало в тази част на Боливия, чиято столица била легендарният град Тиуанако, митичното родно място на първите владетели на империята на инките. Резултатите от химичния анализ на билковата смес в по-малката чанта силно изненадали археолозите: били открити шест различни силни психотропни вещества, включително компоненти на аяхуаска, листа от кока, халюциногенен екстракт от кожата на жаба от вида Bufo alvarius, растение от рода Anadenanthera и псилоцин от „магически гъби“.

Религиозните ритуали и свързаните с тях психеделични наркотици, както отдавна вярват историците, са служили като един от основните инструменти за разпространение на влиянието на древната империя на инките. Следователно откриването на „чантата с арсенала на шамана“, както отбелязва Каприлес, дава на учените първата възможност да изучат състава на този древен „опиум за хората“.

obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *