Новини

Заупокойна литургия и панихида в памет на почетния гражданин Добра Недялкова бяха отслужени в два храма от община Свищов

Две служби бяха отслужени днес в памет на една от най-щедрите дарителки на църкви и манастири в Свищов. Още в 9.00 часа сутринта архиерейският наместник отец Руслан Личев и свещениците от Свищовска духовна околия отслужиха заупокойна литургия в най-стария храм „Св. Димитър“, в Свищов, а от 11.00 часа в манастира „Успение Богородично“, край село Царевец бе отслужена и панихида в памет на Добра Недялкова.

Приживе, в памет на своя съпруг – свищовски офицер от авиацията Недялко Недялков и неговия брат, г-жа Добра Недялкова подпомага с крупни дарения свищовските манастири и църкви. С нейни лични средства са ремонтирани манастирът „Успение Богородично“ и манастирът „Св. Петър и Павел“. Госпожа Недялкова прави дарение на Свищовската районна служба по пожарна и аварийна безопасност и за параклиса „Св. Пророк Илия“, намиращ се в двора на службата. Благодарение на нейния щедър дарителски жест изцяло преди години бе обновена и най-старата църква в Свищов „Св. Димитър“.

„Вярата и църквата са много важни за народността… Манастирите и църквите са живата история на България… Църквата е тази, която е запазила българската народност и език“, казва Добра Недялкова в интервю за свищовска медия преди години.

За своята щедрост и загриженост към Свищов на 28.10.2004 г. Добра Недялкова е удостоена от Общински съвет – Свищов със званието „Почетен гражданин на град Свищов“.

На панихидата в Свищов присъстваха кметът на Общината Генчо Генчев, председателят на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов, почетният гражданин Стефан Димитров, представители на медиите и граждани.

ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЩИНА СВИЩОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *