Забава и знание

Двете трети от най-дългите водни потоци в света са препречени от човешка дейност, сочи проучване

Двете трети от най-дългите водни потоци в света са препречени от язовири и други съоръжения, заплашвайки екосистемите и общностите, които зависят от тях. Това са заключенията на проучване, чиито автори се питат освен това дали водните електроцентрали могат да бъдат алтернатива на изкопаемите енергийни източни, информира АФП.
Международен екип от учени е анализирал близо 12 милиона километра големи и по-малки реки в света, използвайки спътникови данни и компютърни модели. Така е създадена първата световна картография на въздействието на човешките строителни дейности върху тези водни потоци.
Проучването, публикувано тази седмица в списание „Нейчър“, стига до заключението, че само 37 на сто от 246 реки, превишаващи 1000 км, все още текат свободно. С други думи тяхното русло не е коригирано, така че да се спира естественото им движение. В същото време само 21 големи реки продължават да се движат свободно от източниците си до морето.
Освен това „дивите“ водни потоци, които текат свободно, се намират най-вече в много изолирани райони като Арктика, Амазония и басейна на Конго.
Свободно течащите водни потоци са еднакво важни и за хората, и за околна среда, коментира Гюнтер Грил от
канадския университет МакГил.
Тези екосистеми и рибите, които живеят в тях, имат ключова роля за хранителната безопасност на стотици милиони души, но освен това те са защита срещу наводнения и отлаганията на почва в големите речни делти.
Изследователите открояват най-вече пътищата в долините, които са застрашени от наводнения, но и особено язовирните стени на водните електроцентрали, като заплаха за екосистемите.
Днес има 2,8 милиона язовира в света, от които 60 000 са със стени най-малко 15 метра. Освен това 3700 ВЕЦ-а в момента или се строят или се проектират.
Авторите на проучването са обезпокоени силно от ситуацията на река Меконг. „В този басейн над 60 на сто от населението зависи от риболова и всяка година в сладки водни басейни се улавят над 1 милион тона риба“, коментира пред АФП Бернар Ленер, също преподавател в канадския университет МакГил.
Предвиждат се редица язовири на река Меконг и има вероятност те да окажат отрицателно въздействие върху много видове риба, допълни ученият.
„Електроенергията от водните централи неизбежно има роля в революцията на възобновяемите енергии, но ние трябва да променим подхода си“, посочи през АФП г-жа Мишел Тием от неправителствената организация Световен фонд на дивата природа, който също участва в проучването.
„Възобновяемите енергии са като рецепта: вие трябва да намерите доброто съчетание, за да има едновременно трайна енергийна мрежа и естествен проспериращ свят“, допълни тя, отбелязвайки, че добре планираните слънчева и вятърната енергия биха могли да бъдат по-надеждни.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *