Забава и знание

Учени се натъкнаха на древни останки на динозавър с крила на прилеп

Учени разтълкуваха останките на динозавър, открити в Североизточен Китай през 2017 година, като интригуващ, но краткотраен период от еволюцията на летенето, предаде Ройтерс.
Динозавърът е наречен Ambopteryx longibrachium (Амбоптерикс лонгибрахиум). Той бил не по-голям от съвременна сойка и имал крила на прилеп. Амбоптериксът е предшественик на птиците. Живял е през юрския период – преди 163 милиона години. Крилете му са с мембрана, поддържана от дълги кости на предните крайници. Тежал е около 306 грама и със сигурност се е носел плавно из въздуха, но не е ясно дали е можел да ускорява. Бил е всеяден, живял е по дърветата.
Много същества са правели опит за летене преди появата на птиците – преди около 150 милиона години. Крилата на Амбоптерикс лонгибрахиум не били като птичите, а наподобявали повече тези на птерозавъра – летящо влечуго отпреди 230 милиона години и на прилепа, който се появява преди 50 милиона години.
Вкаменелостите са открити през 2017 година от местен земеделец в провинция Ляонин. Те показват, че амбоптериксът нямал пера. Той е вторият познат досега динозавър с мембранни крила.
„Откритието на амбоптерикс променя нашето виждане за произхода на птичия полет,“ каза палеонтологът Ми Ван от Китайската академия на науките.
„Дълго време мислехме, че крилата с пера са единственият способ за летене в еволюцията на птиците. Находките ясно показват, че крилата с мембрана също се появяват при някои динозаври, тясно свързани с птиците. Разнообразието и опитите за летене в прехода от динозаври към птици са по-многобройни, отколкото си представяхме. А вероятно виждаме само върха на айсберга.“ Изследването на Ван е публикувано в сп. Nature.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *