8 предупредителни знака за проблеми със сърцето

Според проучванията само в САЩ всяка година умират приблизително 610 000 души вследствие на сърдечни проблеми. И мъжете, и жените са еднакво застрашени. Повечето от сърдечните състояния са свързани с начина на живот. Съществуват няколко предупредителни знака, които говорят за проблеми със сърцето. Добре е да им обърнете внимание и да се консултирате с лекар.

1. Болка в рамото

Много мъже се оплакват от болка в лявата ръка около раменната област, докато жените съобщават за такава болка в една от двете или и в двете ръце. Някои жени споделят, че са изпитали необичайна болка в лакътната област, преди да получи инфаркт. Това се получава, защото болката от сърцето се разпространява по гръбначния мозък, който предава информация на множество нервни окончания във вашето тяло, което пък от своя страна създава илюзия за болка на различни места.

2. Продължителна, упорита кашлица

Кашлицата може да бъде причинена от най-различни неща, но може да бъде индикатор за кардиоваскуларно заболяване. Ако към кашлицата се добави и отхрачване с кървава субстанция, обърнете се към лекар.

3. Необичайно висока раздразнителност

Според няколко проучвания хората, които страдат от необясним гняв от ранна възраст са по-предразположени към сърдечни заболявания. Гневът може да бъде предизвикан или от прекалено стресиращ начин на живот, или от различни нарушения като паническо разстройство, фобии и др. сред ефектите, които стресът оказва върху сърцето ви, са тахикардия, повишено кръвно налягане, „прескачане”, учестен сърдечен ритъм.

4. Подути крака, глезени, стъпала

Когато сърцето не работи правилно, течността от кръвоносните съдове се оттича към други места – най-често долните крайници заради гравитацията, и те започват да се подуват. Този процес е познат като периферен едем.

5. Липса на апетит и гадене

Редица пациенти, които страдат от сърдечни заболявания, нямат апетит и често се чувстват замаяни. Започва да им се гади дори ако са хапнали само няколко хапки. Причината е, че се събира течност около белите дробове и червата реагират. Процесът обикновено е съпроводен и със стомашни болки. Ако изпитите всичко това наведнъж, незабавно посетете лекаря си.

6. Обрив или необичайни петна

Различни проучвания сочат, че екземата и херпес зостер са индикатори за сърдечни проблеми. Оказва се, че за хората, които имат екземи, съществува близо 50% по-висок риск да страдат и от високо кръвно налягане и висок холестерол. А за онези, които имат херпес зостер, рискът да получат сърдечен удар нараства до 60%.

7. Загуба на съзнание

Загубата на съзнание е често срещана при пациенти със сърдечни проблеми. Ако сърцето не изпомпва правилно кръвта, това се дължи на факта, че кръвният поток е блокиран от запушена артерия или стеснение на клапа. Ако се почувствате замаяни без причина или загубите съзнание за кратко, обърнете се към специалист.

8. Ако сте прекалено бледи или кожата ви придобие сивкав цвят

Това не е сред най-честите симптоми, но все пак е показателно за понижен кръвен поток и съответно брой на червени кръвни телца. Шоковото състояние е основната причина за подобна реакция на организма. Избледняването на кожата може да се прояви както на лицето, така и по всяка друга част от тялото (например е възможно да ви побелее единият крайник). Ако забележите такова нещо, не изпадайте в паника. Възможно е да става дума за анемия или друго. При всички положения е добре да се консултирате с лекар и да си направите необходимите изследвания.

Запомнете, че превантивните мерки могат да помогнат за спасяването на живота.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *