82 четения

Деница Златева, кандидат за евродепутат от „БСП за България“: „Гласувайте с номер 18, защото трябва да си върнем България“

Деница Златева е кандидат за депутат в Европейския парламент от листата на „БСП за България“. Тя е магистър по икономика от Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов. Народен представител е в 42-рото Народно събрание. Беше вицепремиер, отговарящ за подготовката на Българското представителство на Съвета на ЕС. Тя е зам.-председател по международна дейност на Националния съвет на БСП, владее английски, немски, руски и испански език.

 

– Г-жо Златева, с каква кауза тръгва „БСП за България“ в тези европейски избори и каква е вашата лична кауза?

– Нашата кауза е социална справедлива Европа. Но като казвам това, нека е ясно, че това минава и през една по-солидарна и справедлива България. Тъжно ми е да обикалям страната и да чувам все едни и същи въпроси. Защо трябва да пътуват 100 км до най-близката болница и често болният пациент да не стига до болницата. Има общини в България, в които хората, за да стигнат до най-близката болница, трябва да се прехвърлят между две линейки, защото линейката от Сливен не може да стигне до Котел и обратно. Защо средствата за развитие на малките и средни предприятия по европейските програми не стигат до тях. Защо Банката за развитие финансира само 6 – 7 големи фирми, когато смисълът й е да подпомага малкия и среден бизнес. За част от тях решенията зависят от евродепутатите, които решават в голяма степен бюджета за следващия програмен период. Но най-важна и отговорна е задачата на националното правителство, защото то определя приоритетите и то решава как да бъдат разпределени тези средства от европейските фондове.

А моята лична кауза е да върна усещането в българските граждани, че сме европейци като всички останали и да опитам да преведа този сложен брюкселски език на езика на българина, да му покажа колко е важна Европа. Всъщност смятам, че това трябва да е основна кауза на всички евродепутати.

– И понеже се намираме в лозето на Габровски, откъдето тръгва историята на социалистите, как ви изглежда България 128 г. по-късно?

– 128 г. след сбирката в лозето на Габровски България все още се раздира от неравенства – икономически, социални, регионални. Все още голяма част от българските граждани живеят под прага на бедността, селата ни обезлюдяват, страната ни е застрашена от демографска криза. Затова мото основно послание е да бъдем активни и да гласуваме. Основният ни слоган „Справедливост сега“ засяга всеки български гражданин и колкото и да ни се струва, че Европа е далече, всъщност Европа е в живота на всеки един от нас. И колкото и да ни си се струва, че решенията, които предстоят да се вземат през следващите 5 г. в Европейския парламент, са далече от нас, те ще засягат и нас.

Истината е, че това не са просто избори за Европейски парламент, а и избори за промяна на България. Затова моят призив към всички онези гневни и обезверени българи, които искат промяна и не искат корупцията да се шири по всички нива в българската държава, е – бъдете активни и гласувайте. А ние ще направим всичко възможно всеки глас да бъде свободно отчетен и тези избори да бъдат честни, защото залогът тук е не само промяна на Европа, а и промяна в България.

– Откъде според вас идва това усещане, че сме втора ръка европейци или е по-скоро внушение?

– Аз смятам, че ние сме едни много достойни граждани на ЕС, защото България е най-старата нация в Европа, но да, усещането е такова. Само примерът с двойния стандарт в храните е достатъчно показателен. Усещането, че сме най-бедната европейска държава, че сме най-корумпираната европейска държава също е част от това внушение, че сме друга ръка европейци. И тук водеща роля имат всички политици – и тези в Брюксел, и най-вече нашите политици.

Не може да правим само политика на инат. Ако опозицията е предложила да бъдат актуализирани пенсиите, това не се приема. Ако можем да осигурим по-добри условия за отглеждане на децата ни, за подпомагане на тежката демографска ситуация, да правим политика на инат, само защото опозицията е направила тези предложения – ето това оставя усещането в българските граждани, че сме второ качество хора.

Защо хората в забравените от бога села да не могат да живеят достойно? Но не могат, защото и те имат усещането, че са не просто второ качество европейци, а и второ качество българи.

– Къде е силата на България, когато говорим за регионална политика и за възможностите ни да влияем на процесите в нея?

– България е една от държавите членки на ЕС от района на Балканите, наравно с Гърция, Хърватия и Румъния и ние сме припознат партньор, що се отнася до теми, касаещи Балканите и Западните Балкани. За нас е важно страните от Западните Балкани да бъдат интегрирани в ЕС, но също така е важно да защитаваме и националните си интереси по щекотливи теми и аз наистина се надявам, че ще имаме водеща роля и при стартиране на преговорите с Република Северна Македония, и при целия преговорен процес с другите държави от Западните Балкани, които кандидатстват. Ние можем да играем ключова роля в отношенията между Русия и ЕС, да бъдем естественият мост и посредник. Знаете, че БСП от години категорично се обявява за вдигане на санкциите срещу Русия и за нормализиране на диалога между ЕС и Русия и смятам, че трябва да бъдем по-активни дипломатически. И не на последно място по-ясно да обясняваме и да разясняваме нашите основни виждания по конкретни европейски политики, които касаят и развитието на региона, и развитието на съюза като цяло.

– А след изборите ще се върнете ли в парламента?

– Аз смятам, че парламентарната група на БСП ще се върне като победител в Народното събрание и ще поиска отговорност от правителството на Бойко Борисов.

– Как бихте довършила изречението: Гласувайте с бюлетина номер 18, защото…

-… защото трябва да си върнем България!

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Един коментар за “Деница Златева, кандидат за евродепутат от „БСП за България“: „Гласувайте с номер 18, защото трябва да си върнем България“

  • 10.05.2019 в 16:28
    Permalink

    НЕ! Няма да ви дадем да СИ върнете България.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!