ЕКИПЪТ ОТ ЕЛЕНА ПО ТРАНСГРАНИЧНИЯ ПРОЕКТ НА ФЕСТИВАЛ В МЕДЖИДИЯ

 

В рамките на проекта „Култура във вечността“, изпълняван от общините Елена и Меджидия, Румъния, по програмата за Трансгранично сътрудничество „Интеррег V-A Румъния-България“ 2014-2020, представители от екипа за управление на проекта от община Елена и танцова формация „Балканджийче“ при НЧ „Напредък-Елена-1863“ с ръководител Йорданка Грънчарова, посетиха гр. Меджидия. Поводът за посещението на еленската група бе международният фестивал на историческата реконструкция „Дапикс“ – 2019, който се провежда в румънския град. Събитието е сред дейностите от съвместния проект и включва възстановки на бойни действия, нападения и други от различни епохи, представени от участниците в културното събитие.

Първият ден на фестивала започна с шествие на групите по централните улици на Меджидия, а вечерта момичетата от „Балканджийче“ се изявиха на една от сцените и взривиха публиката с изпълненията си на народни танци.
На другия ден представители от екипа за управление на проекта на водещия партньор – община Елена бяха на среща при кмета на Меджидия, заедно с румънския екип. Те връчиха подарък на Валентин Врабие – пано на Ирина Пожарицка с един от символите на Елена – храмът „Успение на Пресвета Богородица“. На срещата беше обсъден напредъка по проекта и предстоящите по него дейности. Кметът Врабие изрази желание и за следващи съвместни проекти с община Елена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *